Egyetemistaként milyen költségeid vannak egy hónapban?
Hol laksz és mennyit fizetsz érte? Milyen és mennyi egyéb költségeid vannak? A szüleid tudnak fizetni mindent, vagy dolgoznod kell egyetem mellett?
(A vírushelyzet előtti állapot érdekel)
Otthon lakom, szóval a bérletek olyan 4000 ft, egyéb közlekedés havi 5000 ft. A bérletet a szüleim állják.
Kaja amit néha veszek, mondjuk havi 8-10 ezer forint maximum, ez saját zsebből.
Tankönyv félévente 3-5000 ft, ezt a szüleim.
Ettől függetlenül alkalmanként vállalok munkát, de állandó helyem nincs.
abban a városban éltem mindig is ahova egyetemre járok, szóval maradtam a szüleimmel lakni. Az itthoni dolgokba nem kell befizetnem (de ha éppen úgy hozza a helyzet, felhívnak hogy hazafele ugrojak be a boltba és vegyek valamit).
Egész egyetem alatt részmunkaidőben dolgoztam (heti 16 óra). A családom anyagi helyzete megengedné hogy ne dolgozzak, hanem zsebpénzt kapjak, de őszintén eléggé gáznak érezném ennyi idősen ha mindig a szüleimtől kérnék kávé meg bulika pénzt úgy, hogy az egyetem nekem nem veszi el valami sok szabadidőmet. Gazdasági szakon vagyok, és szerintem a munka és az egyetem összesen nem veszi el heti 40 órámat, szóval még így is kényelmesen tudok tanulni, szórakozni, diákszervezetben aktívnak lenni.
Maga a fizetésem kb. 50-60ezer havonta, ami nekem bőven elég. Persze ez eléggé változó hogy ki mennyit költ, de én havi 15-25 ezret szinte mindig félre tudtam rakni hogy tudjak utazgatni is.
Kerekítve fogom leírni, ha nem gond: havi 18ezer a kollégium, havi 4ezer a buszbérlet, havi kb. 5ezer megy el vonatra (hétvégente haza is jártam). A kaját nem fogom tudni neked pontosan megmondani, mert otthonról szoktam vinni (főtt ételt és néha hideget is mint pl. zöldség, gyümölcs, sajt és hasonlók) és az a hét elején pár napig biztosan kitart. A fennmaradó napokon pedig rendelek vagy beülök valahova enni (ez max. 1500 forint egy alkalommal), illetve hideg kaját szoktam még venni magamnak, ha kell (ezt nem tudom megmondani). A kaja nem fix költség (pl. valamikor nem vagyok ott egész héten, előbb hazajövök, valamikor kevesebb/több kaját viszek stb.), ezért ezt úgy oldjuk meg, hogy a szüleim szoktak adni egy hétre 5000 forintot kajára és akkor ezt szükség szerint pótoljuk, ha elfogy. Más rendszeres egyetemhez köthető költségem pedig igazából nincsen.... könyveket vagy jegyzeteket nem kell vennem az egyetemre, otthon szoktam nyomtatni, bulizni nem járok, a könyvtár ingyen van, az egyetemen ingyen tanulok nyelvet és sportolni is így sportolok, most így hirtelen más nem is jut eszembe. Max annyi, hogy időnként barátokkal el szoktunk menni enni, kávézni, de ezt vagy az előbb említett 5000 forintból fizetem vagy saját pénzből.
Nem dolgozom, a szüleim fizetik minden költségemet (saját pénzből max. olyanokra költök, hogy hobbi, ruha, kozmetikumok, könyv és hasonlók).
Most: kb semennyi
Normál esetben:
Koli: 9-10000 havonta
bérlet:ingyen
Hazautazás: kb 3-4000 /odavissza
Edzés: 10000 havonta
Kaja: viszek sokszor otthonról, egyébként főzök. Átlagosan legfeljebb 1000/nap
Egyéb szórakozás: 1-2000/hét
Egyéb extra kiadás (pl tisztítószer, fogkrém, wc-papir, kulcsmásolás):1-2000/hét
Tankönyv: még nem kellett vennem.
Kicsit felülről becsültem minden értéket. Én eddig kijöttem nagyjából 40k-ből. A szüleim támogatnak, amiért nagyon hálás vagyok. Nyáron dolgoztam, és tervezem, hogy majd egyetem mellett is fogok,eddig nem tettem. Most van alkalmi munkám, de lesz gyakornoki felállásom is hamarosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!