Nem maradi, hogy itthon az iskolákban a tanárokat le bácsizzuk/nénizzük?
Egy alap tisztelet kell a tanár-diák kapcsolatba, hogy ne csak úgy a keresztnevükön hívják a tanárokat a diákok, de szerintem ez a bácsi/néni forma már nagyon elavult. Például Ausztriában Herr/Frau + vezetéknévvel szólítják meg a tanárokat a diákok, alsóban meg szimplán a keresztnevükön. Nekem ezek jobban tetszenek, mert amíg alsóban az a lényeg, hogy megtanulják az alapokat és megszeressék az iskolát, addig így barátságosabb a kicsiknek, aztán később elkezdhetik megtanulni, hogy hogy is kell egy idősebbet tisztelettel megszólítani, de magyarul olyan furán jönne le ha Úrnak/Hölgynek szólítanánk őket.
Szerinted maradi a jelenlegi forma? Ha igen, mi lenne újmódibb, mégis tisztelettudó a megszólítása a tanàroknak?
Maximum altalanos iskola alsoban bacsiztuk, neniztuk a tanarokat.
A kesobb a helyes megszolitas a tanarno/ur volt.
Szerintem is az ilyen 20-30 talán még a 40 éveseket nem nagyon kéne bácsizni/nénizni, de a felette lévőket persze, hogy magázni kell.
De amúgy az úgymond fiatalokat szerintem lehetne tegezni.
Általánosban (klasszikusan 8. osztályig) teljesen rendben van a bácsizás/nénizés. Ez a magyar protokoll, hagyomány. Az osztrák vagy német meg a Herr/Frau, az angol-amerikai a Ms/Mr.
Szerintem max 2. osztályig van rendben a tegezés. Utána meg kell tanítani a tetszikezést. Nem a "maga mit mondott?" vagy "ön mit mondott?", hanem a "Kati néni/Gábor bácsi, mit tetszett mondani? forma a követendő. Ez egy több évtizedes protokoll, hagyomány, az ilyenen nem szokás változtatni.
Középiskolában a tanárúr/nő a helyes, és már a tetszikezés mellett az önözés is belefér. Sőt, szerintem itt már a tanároknak is illik a diákokat önözni. Persze engem, személy szerint nem zavart, hogyha letegeztek. Én ha középiskolai tanár lennék, férfiként biztos nem tegezném le a 15-16 éves lányokat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!