Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mi az oka annak, hogy a...

Mi az oka annak, hogy a felsőoktatásban nagyon önkényes,igazságtalan,sokszor érthetetlen az osztályozás, mig a közoktatásban sokkal reálisabbak az érdemjegyek ?

Figyelt kérdés
2021. febr. 15. 15:32
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
8, és elitgimis voltam ,ahogy fentebb irtam, és egy középosztálybeli átlag családból indultam . Volta jópár gazdag gyerek azt osztoályban, akik közül több nem szeretett tanulni. Nem is kaptak jó jegyeket. Nálunk tényleg az kapott jó jegyeket, aki szorgalmas és kitartó volt. Biztos vannak ellenpéldák is , de nálunk intelligensek voltak a tanárok és a teljesitményt nézték. Sőt, volt egy osztálytársam, akinek az anyja az igazgatóhelyettes, az apja Kossuth-díjas egyetemi tanár és kutató volt, de nem volt kitűnő tanuló. Nem érdekelték a reál tárgyak vagy nem ment nkei, ezt nem tudom, de azokból sose volt jó jegye.
2021. febr. 15. 17:22
 12/14 A kérdező kommentje:

8, én is ezt szoktam érvként halalni, hogy szegény egyetemi oktatók alulfizetettek. Könyörgöm, a közép- és általános iskolai tanárok, tanítók nem azok ? Az én gimimben sem voltak valami gazdagok a tanárok (inkább a diákok közt voltak gazdagok), mégsem adtak nekünk rossz jegyeket.. A főiskolai, egyetemi oktatóknak sokkal kötetlenebb az órarendje,mint a közoktatásban, megtart 1-2-3-4 órát egy héten és mehet haza, rengetegnek van más állása is mellette.

Én személy szerint egyébként láttam a saját szememmel is 1 másodperc alatt "kijavitott" zh-kat,az orrunk előtt csinálták, úgyhogy van valami a mendemondában, hogy feldobják és ,ami az asztalon marad ,az átment...

Azt is aggályosnak éreztem, hogy ezek az emberek érinthetetlenek, mozdithatatlanok a poziciójukból, sokszor a kollegái is tudják, hogy szeret fél csoportokat megbuktatni, de 10 évig hagyják, hogy ezt csinálja, még csak rá sem szólnak.

Volt olyan buktatós tanszék, tele szóró tárgyakkal, ahol a tanár a végigrajzolt műszaki tervre a 40 pontból KETTŐT (!) ad mindenkinek, akié nem tetszik. A másik kollegája meg még soha nme buktatott meg senkit és ugyanarra a munkára adna egy négyest..

2021. febr. 15. 17:46
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Én azt is hallottam, hogy sokszor nem is oktatók javítják a dolgokat hanem tanársegédek meg PhD-zők. Mint mondtam sokszor elég szubjektív maga a feladat/kérdés is, lehet én is csak véletlenszerűen dobálnám a jegyeket ha a helyükben lennék. (Ergó sokszor teljesen értelmetlen a feladat és tényleg csak ízlés kérdése a megítélése.) Olyat is láttam már, hogy prezentációkra adtak jegyeket és aki javította mondta, hogy nem is követi meg bevallotta, hogy ő sem ért profi szinten a PowerPoint-hoz vagy a nyilvános beszédhez (prezentáláshoz). Csak megjegyzem, hogy ezekből a dolgokból külön tanfolyamok működnek és ha már valaki ilyeneket javít annak illene tudnia ezeket, illetve igazságtalanul várják el a diákoktól, hogy tudják. (Ugyanitt gyanús lett a publikációkészítés és az újságírásszerű esszéírás is.)

Egyébként akitől megtudtam a kivételezést (#8-ban), az saját maga is ilyen kivételezett volt egyetemi évei alatt és azt gondolom, hogy ez sokmindent megmagyaráz. Nekem középiskolában volt egy matek tanárom aki nagyon rosszindulatú volt és megbuktak nála sokan, róla kiderült, hogy ismételnie kellett az egyetemen, ami nagyon megviselte és szerintem ez is sokmindent megmagyaráz.

2021. febr. 15. 19:34
 14/14 A kérdező kommentje:
Igen, egyetértek azzal, hogy alacsony érzelmi intelligencia, feldolgozatlan sérelmek , képességbeli problémák esetén válhat egy pedagógus rosszul osztályzóvá, ha intelligens valaki, akkor sokkal inkább megmarad a korrektség határain belül. Személ szerint vérlázitónak tartom, hogy ezek megtörténhetnek bárkivel is (óvodától a PHD-ig akárhol), mert minden embernek ki kell járnia az iskolát és meghatározó életszakaszról beszélünk. Ahogy a boltban elvárható, hogy a pénzünkért azt kapjuk, amit szeretnénk, ugyanúgy a tanulásban és értékelésben is az igazságosság lenne az egyik legalapvetőbb szempont, egy gyereknek végülis ez a munkahelye. Bevezetném a jövőben, hogy álllásvesztéssel, fizetéslevonással járjon, ha egy tanár túllépi a korrektség határait.
2021. febr. 15. 20:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!