Miért nem tanítanak iskolákban társadalomtudományokat?
Kérdező, ennyi erővel miért nem tanítanak háztartástant, csecsemőgondozást esetleg katasztrófavedelmi alapismereteket? Mindegyik fontos lenne.
A válasz egyszerű: mert nincs mindenre idő.
Akit érdekel a politológia, és nem elégszik meg az általad "érintőlegesnek" aposztrofált középiskolai anyagrészekkel, az majd elmegy jogot tanulni.
Akit a szociológia érdekel, azt szintén várják egyetemen, főiskolán.
A középiskola PONTOSAN erre való: mindenből nyújt egy általános rálátást, egy átfogó képet- és te eldöntheted, hogy mindebből téged mi érdekel. Abba az irányba tanulhatsz majd tovább.
A kémiai is fizikai középiskolás ismeretek az alapműveltségünk részei a világunkról. A kérdésben felsoroltakat mind tanítják. Vagy etikán, vagy más tantárgyak keretében, társadalomföldrajzként(társadalmi rétegek, stb.), töriórán(ideológiák),
magyaron(filozófiai irányzatok pl.).
Ennyi. Választ kaptál a kérdésedre.
Az emberek konteók iránti fogékonysága nem a természettudományos műveltségüktől függ, ugyanezek a személyek ugyanúgy mohón beszopnak egy csomó más dolgot is mindenféle világhatalmi összeesküvésekről meg náci holdbazisról
Én nem mai csirke vagyok, de már az én időmben is oktattak filozófiát az erre igényes középiskolákban, egész biztos vagyok benne, hogy azóta sem veszett ki a tárgy - de az is főleg filozófiatörténet volt, szóval töri órán is biztos össze futtok vele részletekben.
Komplexebb társadalomtudományokat azért nincs értelme oktatni, mert viszonylag friss (~alig 100 éves) ismeretanyagról van szó, sok még benne a hipotézis, ami bizonyítható az meg olyan statisztikai, biológiai, viselkedéselméleti alapokon nyugszik ami azért nem épp a 14-18 éves diákok tudásszintje.
2019-ben végeztem, mi tanultunk filozófiát, de az utánunk következő evfolyam volt az utolsó, legalábbis a mi gimnáziumunkban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!