Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért nem tanítanak iskolákban...

Miért nem tanítanak iskolákban társadalomtudományokat?

Figyelt kérdés
Főleg itt a középiskolára gondolok, mivel egy 1. osztályosnak nem biztos, hogy el lehetne magyarázni, az ehhez hasonló témákat. Természettudományokból rengeteget tanítanak (fizika, kémia, biológia, a matematika egyes részei, földrajz stb.), viszont a társadalomtudományokat, csak érintőlegesen veszik, maximum történelemből és semmi másból, de ennek a tantárgynak sem ez az anyaga. Viszont vannak olyan társadalomtudományos területek, amik rendkívül hasznosak. Miért nincsenek olyan órák, ahol a társadalom felépítéséről, a társadalmi rétegekről, az állam feladatairól, a gondolkodásmódokról, az érzelmekről, a filozófiáról, gondolkodásról, az ideológiákról stb. van szó? Szerintem ezek is nagyon fontosak, a természettudományok, a nyelvtan és az egyéb órák mellett. Miért nem tanítanak társadalomtudományokat?

2021. jan. 30. 20:39
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
85%

Kérdező, ennyi erővel miért nem tanítanak háztartástant, csecsemőgondozást esetleg katasztrófavedelmi alapismereteket? Mindegyik fontos lenne.

A válasz egyszerű: mert nincs mindenre idő.

Akit érdekel a politológia, és nem elégszik meg az általad "érintőlegesnek" aposztrofált középiskolai anyagrészekkel, az majd elmegy jogot tanulni.

Akit a szociológia érdekel, azt szintén várják egyetemen, főiskolán.

A középiskola PONTOSAN erre való: mindenből nyújt egy általános rálátást, egy átfogó képet- és te eldöntheted, hogy mindebből téged mi érdekel. Abba az irányba tanulhatsz majd tovább.

2021. jan. 30. 21:47
 12/21 A kérdező kommentje:
Ami azt illeti, egy kémia vagy egy fizika is teljesen felesleges, ha így nézzük. Ha így nézzük taníthatnának kizárólag fejszámolást, meg olvasást/helyesírást 18 éves korig, mert mindenki úgyis utánanéz annak, ami érdekli. A társadalomtudományok, az alkalmazott és a természettudományokon kívül, egy nagyon nagy gyűjtőfogalom, ami fontos.
2021. jan. 30. 21:58
 13/21 anonim ***** válasza:

A kémiai is fizikai középiskolás ismeretek az alapműveltségünk részei a világunkról. A kérdésben felsoroltakat mind tanítják. Vagy etikán, vagy más tantárgyak keretében, társadalomföldrajzként(társadalmi rétegek, stb.), töriórán(ideológiák),

magyaron(filozófiai irányzatok pl.).

Ennyi. Választ kaptál a kérdésedre.

2021. jan. 30. 22:15
 14/21 anonim ***** válasza:
90%
A kémia és fizika megtanít gondolkodni. Egyébként így is a béka segge alatt van az emberek természettudományos tudása, nézz körbe mi van most a járvány körül... Tagadják a SARS-COV-2 létezését, azt hogy járvány van, a vakcinákról ne is beszéljünk...
2021. jan. 31. 02:22
 15/21 anonim ***** válasza:
85%

Az emberek konteók iránti fogékonysága nem a természettudományos műveltségüktől függ, ugyanezek a személyek ugyanúgy mohón beszopnak egy csomó más dolgot is mindenféle világhatalmi összeesküvésekről meg náci holdbazisról

2021. jan. 31. 02:28
 16/21 anonim ***** válasza:
64%
Sok iskolában érintőlegesen beszélnek ezekről, de őszintén: amikor a magyar oktatás nyelvvizsgáig sem tud eljuttatni 12 év alatt gyerekeket, nem tanulnak meg a legtöbben sem helyesen írni, sem fogalmazni, sem számolni (max akinek tehetsége is van hozzá), akkor nem ezen kellene aggódni. Nekem volt háztartástanom, nagyon hasznos volt, de lehetett volna azt magasabban is oktatni. Egy csecsemőgondozás sem ártana, elnézve, hogy mit csinálnak a mai szülők, családon belül is. Ezeket sokkal égetőbb problémának érzem, mint amire a kérdésed irányul. Illetve, lehet te átérzed ennek a súlyosságát, de a gyerekek azért sem éreznek felelősséget, hogy pályát válasszanak, tanuljanak rendesen, és ne csak kicsaljanak mindent, így nem gondolom, hogy ennek lenne nagy foganatja. Nekem volt filozófiám is, nem ért sokat, később az egyetemen meg tanultam róla elég sokat.
2021. jan. 31. 11:28
 17/21 A kérdező kommentje:
Ha már, a műveltségnél tartunk, javaslom mindenkinek, nézzen meg az interneten összeállítást, best of riportokról vagy akár csak nézzen körül itt, a politika kategóriában! Úgy beszélnek az emberek, a közéletről, a társadalomról, a gazdaságról, hogy a tudásuk a béka segge alatt van ilyen téren. Mindenhol olyan szavakkal dobálóznak, aminek az értelmével, rengetegen nincsenek tisztában. Szerintem nagyon fontos lenne, hogy ilyenről is tanítsanak. Más kérdés, hogy az iskola felével lelkiznek egyet, meg hogy érintőlegesen tanulnak olyan dolgokról, fél sorban, amiről 1000 oldalas könyveket írtak, minthogy például ideológiákról, filozófiákról elmélyülten tanulni.
2021. jan. 31. 12:04
 18/21 anonim ***** válasza:

Én nem mai csirke vagyok, de már az én időmben is oktattak filozófiát az erre igényes középiskolákban, egész biztos vagyok benne, hogy azóta sem veszett ki a tárgy - de az is főleg filozófiatörténet volt, szóval töri órán is biztos össze futtok vele részletekben.

Komplexebb társadalomtudományokat azért nincs értelme oktatni, mert viszonylag friss (~alig 100 éves) ismeretanyagról van szó, sok még benne a hipotézis, ami bizonyítható az meg olyan statisztikai, biológiai, viselkedéselméleti alapokon nyugszik ami azért nem épp a 14-18 éves diákok tudásszintje.

2021. febr. 2. 03:08
 19/21 anonim ***** válasza:

2019-ben végeztem, mi tanultunk filozófiát, de az utánunk következő evfolyam volt az utolsó, legalábbis a mi gimnáziumunkban.

2021. febr. 2. 04:14
 20/21 anonim ***** válasza:
50%
Szeretnél még egy könnyű ötöst a bizonyítványodba, mi?
2021. febr. 2. 18:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!