Mi ez a cirkusz a Corvinuson?
Az alaptörvényt nemrég módosították annak érdekében, hogy az alapítványokba kerülő közpénz, elveszíthesse közpénz jellegét.
Az alapítványokat felügyelő kuratóriumokat Fideszes politikusokkal, vagy hozzájuk köthető emberekkel töltik fel. (Hernádi, Varga Judit, Szijjártó, Lázár János, Csányi Sándor, Vidnyánszky stb.) Azt mondják szabadabbak lesznek az államtól, miközben a szenátusokat a kuratóriumok alá helyezik (amikben ugye 5 Fideszes van). Végülis tényleg különálló lesz majd az államtól akkor, amikor kormányváltás után a kuratóriumok vezetgetik majd az alapítványokat.
A helyzet az, hogy a többi kedvesség az alapítványt "választó" intézmények irányába, simán megoldható lett volna állami fenntartás alatt. Fizetés emelés kétszer 15%, közbeszerzések megkönnyítése az egyetemek számára stb. Tulajdonképpen most az alapítványokat, ugyanúgy állami pénzzel tartják fenn, csak ők vezetik majd a kuratóriumokat, amennyiben kormányváltás lesz is.
Ezzel nem a nálatok tevékenykedő HÖK-ösöket minősítem. Csupán arra reagálok, hogy "általánosítás". Én örülnék a legjobban, ha valóban az lehetne, de az látszik, hogy mindegyik egyetemen, saját (jelenleg regnáló kormány és párt) pozícióik és pénzeik bebiztosítása zajlik.
A HÖK-ök ettől függetlenül korrektek lehetnek. De szerintem bárhol, ha szavazásra kerül a dolog, a HÖK megszavazza az alapítványi formát. (Ami nem baj, mert ezt már rég eldöntötték magasan az ITM és a rektorok.) Csak az a fránya 70-0... nem tűnik úgy, hogy bármit is megvitattak volna a dolgon legalább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!