Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Tanárként tegezzem vagy...

Tanárként tegezzem vagy magázzam a diákjaim?

Figyelt kérdés

Még csak gyakorlatra megyek, de felmerült bennem. Egyetemen ugye kölcsönösen magázódunk vagy tegeződünk a tanárokkal.

Idén ősszel már voltam rövid/belső gyakorlaton, de az angolból volt és nem volt ebből probléma. Most viszont töriből megyek és nagyon furcsa lenne, ha mondjuk a diákok magáznának, míg én tegezem őket. Érdemes megpróbálni a kölcsönös magázódással, vagy hülyét csinálnék magamból?

2021. jan. 16. 20:15
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
"a vezetőtanárom azt tanácsolta, hogy én tegezzem őket, ők pedig magázzanak engem" Szerintem nem az én fogalmazási képességeimmel van gond, hanem a te szövegértéseddel.
2021. jan. 16. 21:37
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem most magázást használj,főleg ha ideiglenesen leszel ott. Mert akkor nem úgy kezelnek, mint "haver",hiszen gondolom majdnem korabeli vagy velük.

Majd mikor bekerülsz egy közegbe, ahol akár éveket is eltöltesz, szerintem onnantól tegezheted a diákokat.

Bár nekem fura volt, mikor 1-2 tanár magázódott, mert a többi tanár 90%a tegeződött velünk.

2021. jan. 16. 23:45
 13/23 anonim ***** válasza:
78%

Szerintem nagyon erőltetett, hogy a 45 éves vezetőtanár tegezi a 15-17 éves gimiseket, a Kérdező meg (kb. 23 éves?) magázza őket.

Miért lenne furcsa, ha ők magáznának, te meg tegeznéd őket? Szeptembertől, már amennyiben tanítani szándékozol, úgyis ez lesz. Legalább szokod te is. Legalábbis feltételezem, amúgy sem engednéd onnantól, hogy tegezzenek téged.

2021. jan. 17. 02:01
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

Én már régen jártam iskolába, 1999-ben érettségiztem, 2004-ben végeztem az egyetemen. De azt el tudom mondani, mi volt akkor a szokás.

Általános iskolában még a tanárok tegeztek, mi magáztuk őket. Gimnáziumban a legtöbb tanár tegezett, néhányan magáztak (főleg idősebb férfiak), mi mindegyiket magáztuk. Egyetemen meg már kölcsönösség volt, a fiatalokkal tegeződve, az idősebbekkel magázódva.

2021. jan. 17. 09:03
 15/23 anonim ***** válasza:
73%

A magázódás nem a személynek szól, hanem a státusznak. Teljesen mindegy, hány éves vagy, milyen idősnek nézel ki stb., a diákoknak ne engedd meg, hogy tegezzenek. Te viszont tanárként tegezd őket. Egyszerűen ez így a normális, és igazából a diákok számára is megszokott. Nálam pl. tanárként előfordult az, hogy egy közeli rokonom járt az iskolába, ahol dolgoztam (őt egyébként nem tanítottam). De kikötöttem neki, hogy az iskola épületében magáznia kell, még akkor is, ha ketten vagyunk egy üres teremben. Ott én tanár vagyok, egyszerűen nem lehetséges, hogy egy diák letegezzen, még a közeli rokonom sem.

Ahogy fent írták, egyébként a jó viszony egyáltalán nem ezen múlik, egy tanár lehet jófej és közvetlen úgy is, ha magázzák a diákjai, ő pedig tegezi őket. Semmi lényeges befolyása nincs ennek.

2021. jan. 17. 13:53
 16/23 A kérdező kommentje:

Eszembe se jutott, hogy a diákoknak megengedjem, hogy tegezzenek. A kérdés annyi volt, hogy kölcsönös magázás-magázás vagy magázás(diák)-tegezés(én) legyen. Csak mert többen is felhozták.

Köszönöm az építő válaszokat!

2021. jan. 17. 15:39
 17/23 anonim ***** válasza:
73%
Fordítva is ugyanúgy igaz. Ahogy téged nem tegeznek a diákjaid, ugyanúgy te se magázd őket.
2021. jan. 17. 16:05
 18/23 A kérdező kommentje:
Ettől függetlenül én ettől a csendőrpertutól rosszul vagyok.
2021. jan. 17. 17:06
 19/23 anonim ***** válasza:
90%
Ez nem csendőrpertu. Az más volt, ne mosd össze. A magyar nyelvben úgy alakult ki a konvenció, hogy a felnőttek tegezik a gyerekeket, a gyerekek magázzák a felnőtteket. Nem értem, mit kell ezen túlragozni, ha tanárnak mész, fogadd el, hogy te már felnőtt vagy. Ettől függetlenül van olyan tanár, aki magázza a gyerekeket, bár szerintem inkább ez a furcsa. De ha neked ez esik jól, akkor magázd őket.
2021. jan. 17. 18:28
 20/23 anonim ***** válasza:
75%

Teljesen egyetértek az előttem szólóval, azt állítani, hogy ez csendőrpertu, erős félremagyarázás.

A csendőrpertu lényegi eleme a hatalomból fakadó gőg, amelynek leképeződése, hogy az egyik felnőtt a másik felnőttet (!!!) egyoldalúan, leereszkedően tegezi.

Önmagában attól, hogy te tegezel egy gyereket (vagy diákot), normál esetben még egyik félnek sem jut eszébe, hogy te most éppen visszaélsz a hatalmaddal. Tegezve is kezelheted őket az őket megillető tisztelettel. Sőt, részemről el sem tudom képzelni, hogy egy 14 éves kislánynak azt mondjam, "Zsófia, legyen szíves, jöjjön és mutassa be Dél-Ausztrália iparát!"

Szerintem nagyon idegen a mai fiataloktól ez.

És az oké, hogy te úgy érzed, hát kb egy vagy közülük - de hidd el, ők nem. Az az 5-6 (7-10) év korkülönbség, az majdhogynem generációs szakadék ma már.

A felsőoktatás világa, az megint más. De az egy másik sztori.

2021. jan. 17. 19:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!