Igaz hogyha lediplomázok majd egyből külföldre megyek, akkor vissza kell fizessem az államilag támogatott féléveim?
Ha pl nyáron lediplomázok és 8 államilag támogatott félév után egyből kiköltözök külföldre, akkor vissza kell fizessem az államilag támogatott féléveim, mivel nem a magyar államnak dolgozok utána?
Valaki tud erről valamit?
Én úgy tudom, hogy van megadva egy időtartam, mondjuk 20év, amialatt neked vissza kell fizetned ezt (abóból talán), tehát, nem, nem egyből kérik vissza a pénzt.
Legalábbis én így tudom, de publikus, az egyetemek oldalán vagy eduline-on biztosan van információ erről.
Ezt a cikket olvasd el!
Összefoglalva:
- csak az államilag támogatott féléveid számítanak, az önköltségesek nem
- ezt az időtartamot 20 éven belül kell ledolgoznod Mo.-n (a pontos kitételek a cikkben)
- ha nem dolgozod le 20 éven belül, az államilag támogatott féléveid löltségének 2/3-ár kell majd visszafizetned (jó esetben ez egyébként sem lesz gond)
#3 szerintem felületesen olvastad el. Ha valaki ledolgoz 1/3-ot, akkor már nyilván már csak 2/3-ot kell fizetni. (Tehár arányosan a maradék részt.)
Ha valaki semennyit nem dolgozik, akkor az egészet ki kell fizetni, a 2/3 csak egy példa volt a cikkben.
"Külföldre szeretnék költözni. Mi történik, ha nem dolgozom le a megadott időt?
Ki kell fizetnetek az állam költségeit - vagyis annyit, amennyibe az államnak a diplomátok került. Viszont ha valamennyi magyarországi munkaviszonyt fel tudtok mutatni, akkor arányosan csökken a visszafizetési kötelezettségetek. Például egy alapképzés miatt 900 napot le kellene dolgoznotok, de húsz év alatt csak 300 napot dolgoztatok itthon. Ebben az esetben a tandíj kétharmadát kell visszautalnotok az államnak."
20 év múlva az inflációval növelt összeget kell visszafizetni?
Mert ha nem, az jó, a20 év múlva már sokkal kevesebbet fog érni az a pénz.
Mondjuk azért kíváncsi lennék, hogy akkor is ennyire savaztad a magyar állapotokat, amikor ingyen szereztél itt diplomát? Vagy azt azért elbírta a kényes ízlésed?
Tanulhattál volna Szerbiában, vagy pedig mehettél volna egyetemre egyből Nyugatra. Ja, az előbbi gáz, az utóbbi meg drágább lett volna...
Ha 20 (!!!) éven belül nincsen cserébe 5 éved Magyarországra, semmi gond - viszont akkor fizess csak.
Már ne haragudj, de miért volna ingyen a diploma? Azt ledolgozza vagy pedig kifizeti utólag, szóval, miért volna ingyen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!