Ha diploma már nem ér semmit, akkor miért diplomáznak emberek?
Főleg itt gyakorin olvastam nagyon sokszor a "diploma már nem ér semmit" frázist.
Meg hogy régebben ennek volt értéke, de ma már nincs. Logikailag értem hogy szocializmusban ahol szinte mindenki szakmunkás, jó esetben érettségizett volt, és csak egy nagyon szűk rétegnek volt diplomája, akkor persze értékesebbnek hatott egy diploma.
De ma ilyen hülyeséget mondani hogy diploma nem ér semmit, ez baromság. Nekem az a tapasztalatom hogy még a "büfé szakos" diplomás ismerőseimnek is jobb munkakörülményeik és fizetésük van mint bármely szakmunkás ismerősömnek.
Ezt általában a szakmunkások, szakemberek mondják, valahol értem is a bajukat, mert pl egy gyengeáramú villamosmérnök nem feltétlen lesz képes egy egész ház elektromos hálózatát újrahúzni, EPH, érintésvédelmi, stb szabályoknak megfelelve...
Én pl azért mentem mérnöki karra, mert 1: akartam egy jó, keresett bsc-t, 2: nem feltétlen akarok pl horonymarózni, ha laborban, irodában is dolgozhatok számítógép előtt, 3: számomra sajnos nem teljesen adatott meg az egészség, és olyan végzettséget szerettem volna, amivel idősebb koromban is tudok dolgozni, és ne kelljen negyvenesként pl családdal a hátam mögött pályát váltani.
Ezt az egyszerűbb emberek nem feltétlen értik meg, bár, nem is kell.
F
Ezen már én is gondolkoztam és az előttem levők válaszaiban mind van igazság. Én úgy közelítettem meg a kérdést, hogy megszerezhetsz akármilyen diplomát, mondjuk egy villamos mérnökit, ha nem sajátítod el a tanultakat (pl.: szerencsével, puskával, stb.). Mérnök és mérnök között is van különbség. Annak a diplomája "ér többet" (és fog kapni valószínűleg jobb lehetőségeket) akinek nagyobb pl.: a szaktudása. Ha mérnökként végzel, de nem tudsz helytállni a piacon a hiányos szakmai tudásod miatt (ezt már 2-3 év esetleges gyakorlat után gondolom), akkor lehet azt mondani, hogy nem ér semmit a diplomád.
Általánosságban: Egyetértek... Több ideig vagy állandóan tanulni, az sohasem érhet kevesebbet, mert utána többet fogsz tudni... :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!