Ez puskázásnak számít? Más is így van vele?
Egyetemről van szó, egy közepesen nehéz szakról, viszont ebben a félévben rengeteg tölteléktárgyam van, amiket a diploma megszerzése után szinte 100% hogy soha nem fogok használni, maximum "villogni" vele egy társasági esten.
Alapvetően jó tanuló vagyok, általában 4.2 felett szokott lenni az átlagom, és amíg nálunk az egyetemen novemberig jelenléti oktatás volt, tanultam is rendesen, a ZH-kat is megírtam ötösre, itthon viszont.. valahogy másabb a helyzet.
Valahogy nem érzem teljesen komolynak a jelenlegi távoktatást, teljesen színvonaltalannak tűnik az egész. Van olyan tanár, aki kikapcsolt kamerával felolvassa a jegyzeteit, és ennyi nála az óra. Van olyan tárgyam, ahová novellákat / verseket kell olvasni, aztán az óra fele elmegy azzal, hogy csoportmunka kerétben dolgozunk a Google Classon, bizonyos szempontokat figyelembe véve egy-egy irodalmi művel kapcsolatban, aztán az óra hátralévő idejében ezeket átbeszéljük.
A héten lesz egy csomó ZH, viszont már előző héten sem tudtam megállni, hogy ne nézzek bele a jegyzeteimbe. Nem azért, mert nem tudnám, csak bizonytalan vagyok, és ugye eléggé szigorú időkorlátok vannak a ZH-knál, ami miatt pluszban rástresszelek a dolgozatokra, ami miatt nehezebben fogalmazódnak meg a gondolataim.
(Nem reál szakról van szó, meg nem is büfészakról, osztatlan tanárképzésről, viszont a tantárgyaink 80% teljesen felesleges)
Most diplomázok. Nagyon vitás lesz a véleményem, de én úgy gondolom, hogy ahol egyáltalán lehetőség adódik csalni, ott az már nem számít csalásnak, ergo erkölcsileg szabaddá válik.
Ahol a körülmények lehetőséget engednek a csalásnak, ott a vizsga egy open-book vizsgává válik, mivel nem csak te fogsz csalni, hanem valljuk be, mindneki más is. Az open-book vizsgák természetével nincsen baj, buktam meg már majdnem open book vizsgán külföldön, azok még kegyetlenebbek tudnak lenni.
2 nagyon különböző példán keresztül:
Közgazdász vagyok, a szakomon a statisztikák a legkomolyabb tárgyak, irtózatosan részletekbe menő jó minőségű tárgy, cserébe a vizsgán a lehető legkeményebb szigor. A számológépünket szétszedik, a tanárnő megkér hogy mutassam be a zsebeimet, táskát nem lehet bevinni, semmi sem lehet az asztalon, vizsga közben random ellenőriznek, lehetetlen csalni.
Ez így korrekt, eszembe se jutna puskázni.
Egy töltelék marketing tárgynál azonban legalább 7 éve betűre ugyan azt a vizsgát adja a tanár, a vizsgán pedig egyszerre több százan vannak benn, a professzor urat leszámítva felügyelők nélkül. Szerintem nem kell részletezni. Én ilyen esetben nem tartom erkölcstelennek a puskázást.
Nem az a tény mentesít föl, hogy mindenki más is vétkes, hanem a körülmény hogy az oktató 7 éve nem módosított semmit, és a leghalványabb jelét sem mutatja annak, hogy zavarná ami a vizsgán folyik, ezért szerintem a szokásjog engedi.
Puskázás de ne legyen miatta lelkiismeret furdalásod.
Én tavoktatás előtt egyetemen SOSE puskáztam, tavasszal is volt amiből és most is.
Volt amibőla azért mert tölteléktárgy és nem volt értelme vesződni vele, volt aminél inkább csak leellenőriztem hogy jól csináltam-e. Ez van.
Ne az erkölcsökön rágódj, hanem tanulj, aztán a lehető legkevesebb erőfeszítéssel, stresszel próbálj átmenni a vizsgákon. És igen, ebben benne van a puskázás is.
Én pl mindig sokat foglalkoztam a szakmai tárgyakkal, sok meg is maradt, de elég kevés ment volna 0 puskával elsőre.
F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!