Jogi képzés esetén hátrány ha levelezőn végzi el valaki az egyetemet?
Szeretnék ügyvéd lenni, de a családom nem tud támogatni anyagilag. Jó tanuló vagyok, állami képzésre fel fognak venni, ellenben ha a legközelebbi városba (Miskolc) megyek, akkor se opció a bejárás és a szüleim nem tudják finanszírozni az egyetemi létet (ez a jogi szaktól függetlenül így van, akkor se tudnának segíteni ha orvosnak, mérnöknek, tanárnak).
Éppen ezért arra gondoltam, hogy ezt a terhet 100%-ban szeretném levenni róluk és levelezőn megyek egyetemre, mellette pedig dolgozni fogok. Persze így valamivel nehezebb lesz az egyetem, de legalább fogok tudni járni.
Egyetlen dolog miatt aggódok, hogy hátrányban részesülök majd a levelező képzés miatt és hogy "kevesebbet" fog érni a diplomám mint annak, aki nappalin végzett. Ráadásul attól még jobban félek, hogy ha meggondolom magam és később bírónak vagy ügyésznek jelentkezek (ügyvédből mindkettő lehet), akkor még nagyobb hátrány lesz, hogy nem nappalin tanultam.
Érdemes így is elkezdeni? Nagy hátrány a szakmában a levelező?
Elsőnek nincs igaza. Jogi diplománál számít, hogy nappali vagy levelező, sok helyen rá is kérdeznek, ügyészségen, bíróságon a pályázati lapra is rá kell írni. Nyílván lehet valaki nagyon jó úgy is, hogy levelezőn végzett, de nem tipikus.
Viszont szerencsés vagy kérdező, mert az ügyvédeknél teljesen mindegy, ahogy a diploma minősítése sem számít ott. Ügyvédjelöltkén könnyű elhelyezkedni (mondjuk a fizetésről és a munkaidőről ne beszéljünk), és ha saját irodát akarsz, akkor meg pláne mindegy, hogy nappalin végeztél vagy nem.
Én ettől függetlenül nem mennék levelezőre. Lehet diákmunkát is vállalni, vannak ösztöndíjak is, és volt, hogy havi 150k ösztöndíjat kaptam (ebben volt kutatói ösztöndíj is és semmi szociális alapú).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!