Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Megéri jelentkezni bölcsészett...

Megéri jelentkezni bölcsészettudományi karra?

Figyelt kérdés
Minek lehet ezeken általában tanulni?
2008. nov. 27. 20:14
 1/8 anonim ***** válasza:
69%

A bölcsészkarom tanulhatsz magyar, történelem, idegen nyelv, politológia, zociológia/szociálpolitika/szociális munkás, pszichológia, néprajz, filozófia, kommunikáció, esztétika szakokon (lehet, hogy kihagytam valamit, bocsi). Abba nem akarok belemenni, hogy "megéri" vagy "nem éri meg", de az biztos, hogy manapság bölcsészdiplomával általában nehezebb elhelyezkedni, mint pl. egy műszaki diplomával.

-falcon-

2008. nov. 27. 20:25
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon sok szak van a BTK-n. Pl. a nyelvszakok, a human szakok (magyar, tori..), kommunikacio, pszichologia, neprajz, filozofia stb. Reggelig sorolhatnam.

A tanarkepes szakok (human targyak, nyelvek) ertelemszeruen tanari vegzettseget adnak, nyelvek eseteben tolmacs/fordito is lehetsz. A kommunikacioval elvileg ujsagiro, illetve mediaszemelyiseg (akar celeb :D) lehetsz, persze ehhez mazli/kapcsolatok/kiemelkedo tehetseg, vagy ezek kombinacioja szukseges.

Hogy megeri-e? Szerintem igen. Mindenki ova int tole (engem is, en iden jelentkezem), de szerintem ha neked egy bolcsesz szakhoz van kedved es affinitasod, akkor valaszd azt, mert ha szereted, akkor jo leszel benne, es ha jo leszel benne, kapsz majd munkat, legyen barmilyen telitett is a palya. Es azt se feledjuk el, hogy nagyon sok ceges jo pozicioba jo a bolcseszdiploma, fuggetlenul a vegzettsegedtol - tehat tanarkent sem kell feltetlenul tanitanod!

Csak hogy egy peldat mondjak ismeroseim kozul: tori-nemet szakon vegzett, 5 evet tanitott, majd ugy dontott, valt, ma az EU Bizottsagnal dolgozik nagyon jo munkakorben, es imadja, amit csinal.

Igy is lehet, hajra!

2008. nov. 27. 20:26
 3/8 anonim ***** válasza:
72%

Igen, igen, ki lehet fogni nagyon jó állásokat is, egyetértek! csak sajnos ismerek olyan magyar szakos fiatal tanárnőt, aki cipőfűzőt árul egy bevásárlóközpont bejáratánál - szóval ilyen is van...

-falcon-

2008. nov. 27. 20:36
 4/8 anonim ***** válasza:
74%
Szia! Én magyar-nyelvtudományi spec. szakos vagyok a DE-n. Minden vágyam, hogy nyelvész legyek, azon belül is szlengkutató. Viszont felfordul a gyomrom attól, hogy pl.általános iskolai tanár legyek. Szerintem csak akkor jelentkezz, ha nagyon elvakultan tudós, vagy minden áron tanár akarsz lenni. Ha csak azért adnád be, mert "ha sehová nem vesznek fel, ez is jó lesz...", akkor inkább válassz mást. Mert úgyis hamar ki fogsz bukni. Ugyanis pl. ez a a szak nem annyira könnyű, mint sokan mások hiszik! Sőt, mi közel százan kezdtük, és ma már csak 60an vagyunk, 2 év után.
2008. nov. 27. 20:48
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Meg tudom erősíteni az előző válaszolót, nem értem, miért pontozták le, pedig nagyon életszerű dolgokat írt...

A magam részéről két nyelv-szakos vagyok, tanárit is csinálok, bár nem tudom, miért: állami iskolában nincs az a pénz, amiért tanítanék, a nyelviskolához és az egyetemhez nem kell tanári végzettség... :P

Lesz majd másoddiplomás szakfordítói papírom is, mert bár a nyelvszakos diploma elvileg képesít fordításra, gyakorlatilag azonban nagyon kevés olyan tárgyad lesz, ami a fordítási készségedet fejlesztené.

Összességében én nem bántam meg, hogy bölcsészkarra jöttem, viszont nem értem a TTK-sok és a műszakisok lefitymálását, hogy milyen könnyű a bölcsészkar... Nálunk pl. van olyan tárgy, ahol 90% a bukási arány, az első két évben pedig kiszórják az emberek 60-70%-át. Egyik szakomon öt éve negyvenen kezdtünk, most kb. 10-en vagyunk az évfolyamon, másik szakomon hatvanan kezdtünk, és ugyanennyiünknek lesz diplomája év végén.

Most viszont a bolognai rendszer bevezetése után már látszik, hogy nagyon meg kell válogatni, milyen egyetemre akar menni az ember, mert még az is előfordulhat, hogy nem csinálhatsz mastert abban a városban, azon az egyetemen, ahol alapdiplomát szereztél. Nálunk pl. idén a bölcsész masterek tantervét 70%-ban visszadobta a minisztérium, pedig az ország egyik legrégebbi és legjobb egyeteméről van szó...

2008. nov. 28. 08:32
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Nézd meg a különböző egyetemek BTK alapképzéseit, meg a felsőfokú / mesterképzéseket. Ha találsz olyat, ami "minden vágyad", megéri.
2008. nov. 28. 14:57
 7/8 anonim ***** válasza:
Ha nem minden vágyad, ne menj oda. A nevesebb egyetemeken minden szak nehéz - bölcsész és műszaki egyaránt (én a BME-re járok, de látom, hogy szenvednek bölcsészen is), de ha nem vagy nagyon elhivatott a bölcsészet iránt, és jó vagy több tárgyból is, akkor jobban megéri valami műszaki szakot választani. Sokkal több lehetőséged lesz diploma után valamilyen mérnökként. CSAK az ELTE bölcsészkarára évente 1700 embert vesznek fel, ha minden évben csak a negyede végez, még úgy is évente több mint 400 bölcsészünk van, és ez csak egy egyetem!!! És sajnos az élet nem úgy működik, hogy ha nagyon jó vagy, munkát kapsz. Na jó, kapsz, de hogy a szakmádban...na az egyáltalán nem biztos. Gondolkodj ezen még kicsit.
2008. nov. 28. 23:03
 8/8 anonim ***** válasza:
Szerintem nem éri meg,de ez attól függ mennyire vagy hajthatatéan,aki oda akar menni ugyis oda megy.van aki el tud helyezkedni,de a többség nem.
2008. dec. 24. 16:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!