Lehetséges, hogy Magyarországon eltűnik a jelenlegi felsőoktatási felvételi rendszer és a nyugati országokban megszokott (vagy ahhoz hasonló) lesz bevezetve?
A nyugatias felvételi rendszer lényege, hogy van egy érettségi, az a belépő,de az eredménye nem számít.
Minden felsőoktatási intézmény meghatározhatja önállóan a felvételi követelményeket, ez a legtöbb helyen írásbeli felvételi tesztből áll, illetve szóbeli motivációs interjúból.
Magyarországon, elsőként a Corviuson láttam ilyet a mesterképzéseknél.
Onnan tudom, hogy jövőre szeretnék felvételizni a BCE-re vezetés és szervezés MSC-re.
Ha valaki MSC-re szeretne felvételt nyerni, akkor felvételit kell írnia és részt venni a motivációs interjún kell részt vennie.
Illetve, számít a megszerzett BSC oklevél értékelése.
Viszont, a pontokkal lehet kompenzálni, ha valakinek nem annyira sikerült jól a diplomája, de a teszten,interjún jól teljesít, akkor felvételt nyer.
Fordítva is igaz, ha a diploma jó, de kevés pontot szerez a felvételin, akkor is bejuthat.
Nekem nagyon szimpatikus ez a felvételi eljárás.
Remélem, minél több egyetem bevezeti és nem csak az MSC felvételinél, hanem a BSC-re jelentkező hallgatók is ilyen módon lesznek felvéve.
Rájöttek, hogy az a személytelen, futószalagszerű, csak pontozgatós felvételi eljárás elavult, hibás.
Egy hallgató igenis legyen motivált, ismerje meg az egyetemet.A felvételi ne két kattintás legyen a felvin meg 3 tollvonás az Oktatási Minisztréiumban.
De, én a BCE változásainak is örülök, mégis az ország legjobb egyeteme, példát mutat.
Mesterképzésnél eddig is nagyfokú szabadsága volt az egyetemeknek a felvételivel kapcsolatban, nem a Corvinus és nem most találta ki a motivációs beszélgetést.
Az alap- és osztatlan képzések felvételi eljárásában szerintem nem lesz változás a közeljövőben. Bár ki tudja, még akár lehet is. Mindenesetre a jelenlegi rendszernek előnye, hogy kevesebb lehetőség van benne a visszaélésre és az egyetem részéről nem jár nagy munkabefektetéssel.
" az egyetem részéről nem jár nagy munkabefektetéssel."
Ezt tartom problémának.
Az egyetemeknek is érdeke kell,hogy legyen az, hogy a legmegfelelőbb diákokat vegyék fel, akik megfelelően motiváltak.
Egy megfelelően képzett ember képes ezt kiszűrni.
Ahogy állásinterjún egy jó Hr-es is kiszúrja,hogy tényleg motivált vagy-e a terület iránt, ahova jelentkezel, vagy csak kell egy munkahely.
Én azt gondolom,hogy azokon az egyetemeken, amik most alapítványi tulajdonba kerülnek, nagyobb szabadságot fognak kapni, több mozgásterük lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!