sajnos nem az erossegem a matek, viszon most 10.leszek es erdekel a kemai amit eddig tanultunk nagyon konnyi volt(elmelet, plusz ph szamitas volt egyelore)
Kb 3as vagyok matekbol
2020. júl. 14. 19:03
1/7 anonim válasza:
Elég fontos. Sok számolásos feladat van, amiket nem feltétlen lehet bemagolni. Ha 3-as vagy már 9-ben matekból, akkor nem ajánlom az emelt kémia érettségit. Persze, ha mész külön tanárhoz és pluszba foglalkozol még vele, akkor nyilván meg lehet tanulni.
2020. júl. 14. 19:18
2/7 anonim válasza:
pH számítást nem hiszem, hogy kilencedikesként csináltál (max 1-2 képletet írtatok róla), mert ahhoz logaritmust kell számolni, az meg még tizedikes fejjel is korai lenne.
Na de a kérdésre a válasz: a kémiához csak egy minimális matematika tudás kell (de az biztosan kell tudnod). Néhány alap dolog szükséges hozzá, pl százalékszámítás, egyenletmegoldás, egyenes arányosság vagy a már említett logaritmus. Ami ennél sokkal fontosabb, az a matekfeladatok alatt elsajátított logikus gondolkodás, ami nélkül a kémia nem fog menni. A matekórákon megismert szemléletmód fontos a kémia tanulásában és megértésében. Azért mondják sokan, hogy matek nélkül nincs kémia, ugyan az a készség szükséges a kettőhőz. Tehát, ha egy kémia feladatot könnyedén megbírsz oldani, akkor egy matek példának se kéne gondot okoznia.
2020. júl. 14. 19:33
3/7 anonim válasza:
Ne hallgass az előzőekre, én is 3as voltam matekból mégis 90%+ lett az emelt kémiám. Minimális matematika tudással megcsinálható, típusfeladatok amiket csak be kell gyakorolni. Viszont ha nem megy a matek akkor nem mennék vegyészmérnök (vagy bármilyen mérnök szakra) vagy kémia szakra, már ha nem akarsz bukdácsolni éveken keresztül. Kivéve ha találsz egy jó matek tanárt, nálunk csak az volt ötös aki különtanárhoz járt :)
2020. júl. 14. 20:05
4/7 anonim válasza:
2-es igen csak tévedsz, én tavaly előtt voltam 9.es vegyész szakon, és kellett ph-t számolni, sőt gyenge sav/bázisra is. Az egy dolog, hogy matekból nem tanítják a logaritmust akkor még, de a kémiában elvárják 9.-ben. Versenyeztem is több helyen, de mindenhol elvárás volt a ph számítás 9.-ben. Egyébként a kérdezőnek pedig azt mondom, hogy mint matematikai elméleti tudás nem kell sok, pl nem kell tudni integrálni, deriválni, itt nem használunk szögfüggvényeket vagy Pitagorasz tételt stb. Viszont nagyon biztosan kell tudni felírni/megoldani másodfokú ill. többismeretlenes egyenleteket. Logika is sok kell hozzá, hiszen ahhoz, hogy a megoldáshoz szükséges egyenleteket megkapd, sok esetben (szinte mindig) elég hosszú logikai utat kell bejárni. Persze kérdéses, hogy mit akarsz a tantárggyal kezdeni. Az emelt érettségin kb sablon feladatok vannak, ha találkoztál olyanokkal, az menni fog. Persze nem mondom, hogy könnyű, de lehet rá elég jól tematikusan készülni. De egy OKTVre, vagy rangosabb kémia versenyekre annál bőven több kell.
2020. júl. 21. 23:07
5/7 anonim válasza:
Nem az a lényeg hogy hanyas vagy matekból, ha nincs logikád, nem tudsz előre több lépést átlátni, akkor ne csinálj emelt kémiát.
2020. dec. 25. 16:38
6/7 anonim válasza:
Csinálj meg mellé egy emelt matekot is, és király leszel! Egyébként nem, nem kell emeltes matektudás az emelt kémia érettségihez.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!