Tényleg annyira nehéz a jogi egyetem, hogy le kell mondjak az álmaimról?
Az első két válaszolón jót nevettem :D
A jogi kar nehéz. Amellett, hogy seggelni itt aztán tudni kell, nagyon fontos, hogy átlásd a rendszert, az összefüggéseket. Az eddigi eredményeidhez gratulálok! A jogi egyetemen bátran ajánlom, viszont lelkileg is készülj fel, mert a személyes tapasztalatom az, hogy nagyon szeretnek szivatni a tanárok.
#11: Én #2 voltam és nem hinném, hogy bármi nevetséges volt abban, amit írtam. Nagyon is korrekt jellemzést írtam az egyetemről és a pályáról. A jogi egyetemről nem azt állítottam, hogy egyáltalán nem nehéz, hanem hogy nem túl nehéz. Más szóval: kellő akarattal, kitartással átlagos képességekkel is végigcsinálható. Nem alaptalanul mondom ezt, mert az ELTE-re és a Pázmányra járó közeli ismerősöm is volt, nem is egy, és sokat meséltek a tapasztalataikról. Vannak durva tárgyak és tanárok, de nem arra mennek rá, hogy kiszórjanak az egyetemről, hanem arra, hogy minél többeknek 6-7 évig tartson elvégezni, hiszen így a beiratkozott hallgatók összlétszáma és a bevétel is nagyobb. A jogra beiratkozók hatalmas többsége végül elvégzi, ha nem is feltétlenül 5 év alatt. A véglegesen kihullók száma jóval alacsonyabb, mint mondjuk a műszaki karokon, ahol általában a hallgatók harmada az első év végéig feladja és jó, ha a felük jut el a végzésig. A műszaki képzéseken egyrészt nem elég a memória és a szorgalom a sikerhez, hanem kell érzék is a matekhoz-fizikához, másrészt a tanárok nem szívbajosak, ha a hallgatók tömeges buktatásáról vagy kiszórásáról van szó. Műszaki teljesen szokványos, hogy néhány vizsgán első körben a hallgatók kétharmada megbukik, és a harmaduk sokadszorra sem megy át, évekig tologatja sikertelenül a tárgyat maga előtt, majd egy idő után feladja az egészet.
S az említett ismerőseim elmondott tapasztalatai alapján a pályakezdők kilátásairól sem légből kapott dolgokat írtam. Míg mondjuk egy mérnök vagy közgazdász rögtön végzés után komoly és felelősségteljes, jól fizetett pozíciót kaphat, a jogászok általában az elején még adminisztratív segédmunkaerők, gyakornokok lesznek, s hosszú évekig tart, míg komoly feladathoz jutnak, miután letesznek egy-két szakvizsgát. Más pályákkal összehasonlítva tényleg szokatlanul hosszú a jogi pályán a szamárlétra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!