Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Tényleg annyira nehéz a jogi...

Tényleg annyira nehéz a jogi egyetem, hogy le kell mondjak az álmaimról?

Figyelt kérdés
Már nagyon kis korom óta az az álmom, hogy jogász/ügyvéd legyek. Egészen 5. osztálytól kezdve kő keményen tanultam, hogy felvegyenek egy jó gimnáziumba. Ez sikerült, most oda is járok. Az idei bizonyítványomban három db négyes lett, egyébként minden más ötös. Úgy érzem, hogy megvan a szorgalmam, tele vagyok ambíciókkal. De mindenki azt szajkózza: "A jogi egyetem túl nehéz", "vért fogsz izzadni", "képtelen leszel elvégezni" és hasonlók. Az elején abszolút nem hatott meg de már kezdek nagyon aggódni emiatt. Nem akarom veszni hagyni a terveim és a céljaim. De mi lesz ha tényleg nem megy?

2020. jún. 6. 19:50
1 2
 11/12 vosznik válasza:
31%

Az első két válaszolón jót nevettem :D

A jogi kar nehéz. Amellett, hogy seggelni itt aztán tudni kell, nagyon fontos, hogy átlásd a rendszert, az összefüggéseket. Az eddigi eredményeidhez gratulálok! A jogi egyetemen bátran ajánlom, viszont lelkileg is készülj fel, mert a személyes tapasztalatom az, hogy nagyon szeretnek szivatni a tanárok.

2020. jún. 29. 23:11
 12/12 anonim ***** válasza:
84%

#11: Én #2 voltam és nem hinném, hogy bármi nevetséges volt abban, amit írtam. Nagyon is korrekt jellemzést írtam az egyetemről és a pályáról. A jogi egyetemről nem azt állítottam, hogy egyáltalán nem nehéz, hanem hogy nem túl nehéz. Más szóval: kellő akarattal, kitartással átlagos képességekkel is végigcsinálható. Nem alaptalanul mondom ezt, mert az ELTE-re és a Pázmányra járó közeli ismerősöm is volt, nem is egy, és sokat meséltek a tapasztalataikról. Vannak durva tárgyak és tanárok, de nem arra mennek rá, hogy kiszórjanak az egyetemről, hanem arra, hogy minél többeknek 6-7 évig tartson elvégezni, hiszen így a beiratkozott hallgatók összlétszáma és a bevétel is nagyobb. A jogra beiratkozók hatalmas többsége végül elvégzi, ha nem is feltétlenül 5 év alatt. A véglegesen kihullók száma jóval alacsonyabb, mint mondjuk a műszaki karokon, ahol általában a hallgatók harmada az első év végéig feladja és jó, ha a felük jut el a végzésig. A műszaki képzéseken egyrészt nem elég a memória és a szorgalom a sikerhez, hanem kell érzék is a matekhoz-fizikához, másrészt a tanárok nem szívbajosak, ha a hallgatók tömeges buktatásáról vagy kiszórásáról van szó. Műszaki teljesen szokványos, hogy néhány vizsgán első körben a hallgatók kétharmada megbukik, és a harmaduk sokadszorra sem megy át, évekig tologatja sikertelenül a tárgyat maga előtt, majd egy idő után feladja az egészet.

S az említett ismerőseim elmondott tapasztalatai alapján a pályakezdők kilátásairól sem légből kapott dolgokat írtam. Míg mondjuk egy mérnök vagy közgazdász rögtön végzés után komoly és felelősségteljes, jól fizetett pozíciót kaphat, a jogászok általában az elején még adminisztratív segédmunkaerők, gyakornokok lesznek, s hosszú évekig tart, míg komoly feladathoz jutnak, miután letesznek egy-két szakvizsgát. Más pályákkal összehasonlítva tényleg szokatlanul hosszú a jogi pályán a szamárlétra.

2020. jún. 30. 08:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!