Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Tényleg annyira nehéz a jogi...

Tényleg annyira nehéz a jogi egyetem, hogy le kell mondjak az álmaimról?

Figyelt kérdés
Már nagyon kis korom óta az az álmom, hogy jogász/ügyvéd legyek. Egészen 5. osztálytól kezdve kő keményen tanultam, hogy felvegyenek egy jó gimnáziumba. Ez sikerült, most oda is járok. Az idei bizonyítványomban három db négyes lett, egyébként minden más ötös. Úgy érzem, hogy megvan a szorgalmam, tele vagyok ambíciókkal. De mindenki azt szajkózza: "A jogi egyetem túl nehéz", "vért fogsz izzadni", "képtelen leszel elvégezni" és hasonlók. Az elején abszolút nem hatott meg de már kezdek nagyon aggódni emiatt. Nem akarom veszni hagyni a terveim és a céljaim. De mi lesz ha tényleg nem megy?

2020. jún. 6. 19:50
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
34%
Dehogy túl nehéz. Seggelős, monoton, terjedelemre sok, de nem tartozik a legnehezebb szakok közé (mint például orvosi vagy mérnöki). Simán megcsinálod.
2020. jún. 6. 19:57
 2/12 anonim ***** válasza:
29%

Nem igaz, hogy túl nehéz. Csak jó verbális memória kell hozzá, hogy törvényszövegeket meg tudj jegyezni. Egyébként átlagos intelligenciával el lehet végezni. Nekem két ismerősöm is megcsinálta, és egyiküket sem nevezném lángésznek. Különben is a jelenlegi kreditrendszerben ha nem tudsz esetleg egy tárgyat teljesíteni egy adott félévben, akkor felveszed a következő félévben újra. Abból sincs tragédia, ha 6-7 év alatt végzed el az 5 éves képzést. Inkább szorgalom és kitartás, mint tehetség kell hozzá.

Ami a jogi egyetem ellen szól az nem annyira a nehézsége, hanem sokkal inkább a végzés utáni kilátások. Az egyik gond, hogy a végzős jogászok évenkénti száma magas az állásüresedésekhez képest; egyáltalán nem könnyű elhelyezkedni. A másik gond pedig, hogy több más pályával ellentétben friss diplomával a kezedben akármilyen irányt is választasz (ügyvéd, végrehajtó, ügyész, jogtanácsos), még hosszú idő, amire stabil és elismert pozíciód lehet. Addig többnyire csak segédmunkaerő leszel egy irodában valaki keze alatt. Ez egy olyan pálya, ahol hosszú a szamárlétra, még akkor is, ha tehetségesnek bizonyulsz.

2020. jún. 6. 20:33
 3/12 anonim ***** válasza:
95%
Én valóban elvégeztem a jogot van szakvizsgam és tapasztalatom is. Ez egy buta szóbeszéd, hogy a magolas elég, a jognak van saját nyelvezete és logikája és persze kell kitartás és sokat is kell tanulni, de nemcsak az egyetemen, mert a gyakorlat egészen más mint az iskola. Manapság már barmelyik egyetemi szakra egyszerű bekerülni és mindenhonnan kerulnek ki gyengébbek, de aki tehetséges az ervenyesul.Ha komolyan gondolod akkor sikerülni fog. Nem érdemes csak azért reál szakot választani, mert most az látszik kifizetődőnek a munkaerőpiacon,mert ha nem érdekel nem leszel sikeres benne.
2020. jún. 6. 22:38
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Kinek mi a nehéz? Van, aki már az érettségi szintjét sem tudja megugrani. Az orvosiról is vannak rémhírek, hogy mennyire nehéz, én meg itt vagyok negyedév végén, átlagos intelligenciával, talán valamivel átlag feletti szorgalommal, csúszások és különösebb nehézségek nélkül. Egy irodalom vagy filozófia szakról viszont valószínűleg már az első félévben kibuktam volna, mert sosem voltam jó az elvont dolgok megértésében. Ha valami érdekel, elhivatott vagy és szívesen foglalkozol vele, akkor máris nem lesz olyan nehéz, mintha csak muszájból tanulnád.
2020. jún. 7. 08:46
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Az első kettő válaszoló nyilvánvalóan sosem járt jogi egyetem közelében, elvileg nagyon jól tudják a laikusok buta sztereotípiáit visszaböfögni.

A tény az, hogy nem magolni kell a jogi egyetemen. Legalábbis semmivel sem többet, mint bármilyen más, komoly helyen. (Bizonyos latin regulákat, egyes törvényrészeket valóban tudni kell, de NEM komplett törvényeket kell bemagolni!)

Nagyon kell érteni a jogrendszert, a logikát. A jogi gondolkodást kell elsajátítani. Nem véletlenül tanultunk jog- és állambölcseletet meg filozófiát, amik mind-mind államelméletekkel és a nagy gondolkodók tanaival vannak tele. Nem véletlenül van római jog sem. Ezek azt segítik éppen, hogy ne csak bemagolja az ember a jogszabályokat, hanem hogy átérezze az egész rendszert. Mi alakult ki, miből és miért van úgy, ahogy van, hogyan lehetne máshogy...

Nagyon szép szakma ez, ha tényleg szereted és jól csinálod, viszont rengeteget kell képezned magadat. Ügyvéddé válni az érettségit követően kb. 9 év, és akkor még nem csúsztál semmit. (5 év egyetem, 3 év ügyvédjelöltködés, szakvizsgák, ami kb. 1 év)

2020. jún. 9. 09:26
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Volt kolléganőm munka mellett, két gyerekkel férjjel végezte el. Igaz már kiskamasz, kamasz gyerek mellett és egy normális férj mellett. Akik maguk is eltudtak mosogatni, pakolni,mosógépet bepakolni végezte el. Szóval nem lehetetlen elvégezni így sem.
2020. jún. 10. 12:09
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Én jogi egyetemre járok. Az első félév nem volt egyszerű belerázódni, hogy folyamatosan kell tanulni ,mert hatalmas az anyag, és különben nem áll össze. Én úgy gondolom az első éves római jog túl van misztifikálva. Nálunk mindenkit próbáltak (általában sikeresen) ijesztgetni a tanárok vele, ami miatt a legtöbb diák félt tőle, nem szívesen veszi elő. Ezt nem szabad hagyni. Én már végeztem egy egyetemet, baromira nem érdekeltek ezek a legendák, úgy álltam neki a római jognak hogy tök érdekes lesz. Ugyan meg kell szokni, hogy attól, hogy valamit elolvasol egyszer, még nem fogod megérteni :D De ha az ember türelmes, és még tetszik is neki menni fog és belerázódsz :) Mondom én ezt úgy, hogy első évben úgy végeztem el a római jogot hogy mindkét félévben ötöst kaptam :) Én nagyon szerettem, és ha megérted, és átlátod, NEM KELL MAGOLNI. Sőt... nem szabad (természetesen nem a taxatíve felsorolásokra, vagy paragrafusokra gondolok)Ha magolsz soha nem tudsz megoldani egy jogesetet mert nem is érted. Azt kérdezted mi lesz ha tényleg nem megy. Szerintem az még rosszabb ha valaki nem is szereti és végigbukdácsolna 5 évet. Teljesen felesleges. DE, ha szeretnéd, kezd el mindenképpen!! Én nem bántam meg, pedig bennem is ugyanezek a kérdések merültek fel, mint benned. És lám, ki hitte volna hogy ilyen jól megy. Nem szakadok meg a tanulástól, nem mondanám már hogy annyira durván nehéz ahogy mások mondják. Beleszokik az ember.
2020. jún. 10. 22:24
 8/12 A kérdező kommentje:
Nagyon jó olvasni, hogy ennyi embernek pozitív élménye van ezzel kapcsolatban. Nagyon megnyugtatott :)
2020. jún. 11. 00:00
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Ugyan nem tudok tapasztalatokat mondani, mert nem a jogi egyetemre járok, de azt tudom tanácsolni, hogy ha ezt szeretnéd, ez az álmod és érdekel, akkor hajrá, vágj bele, ne hagyd magad lebeszélni! Biztos kemény, apukám felesége jogász, ő is azt mondta, hogy kemény volt az egyetem, de megcsinálta, jó jegyeket kapott és jogász lett belőle, pedig nála ez nem is kiskori álom volt, hanem 12.-ben találta ki. Kitartás, szorgalom, elkötelezettség kell hozzá és biztos menni fog! Hányadikos vagy egyébként és hova akarsz menni? ELTE, Pázmány, SZTE stb.?

Nem vagyok szakértő, de úgy tudom, jogi egyetemre töri emelt érettségi kell, meg sok pont, szóval azt tanácsolom, hogy majd menj töri faktra, meg a nyelvtudás sem árt, csinálj nyelvvizsgát vagy emeltezz angolból/németből, ha megy, kellenek a többletpontok...

2020. jún. 11. 19:28
 10/12 A kérdező kommentje:
Szeptembertől 11. Osztályba fogok járni. És az ELTE-re mennék a legszívesebben.
2020. jún. 12. 00:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!