Tényleg annyira nehéz a jogi egyetem, hogy le kell mondjak az álmaimról?
Nem igaz, hogy túl nehéz. Csak jó verbális memória kell hozzá, hogy törvényszövegeket meg tudj jegyezni. Egyébként átlagos intelligenciával el lehet végezni. Nekem két ismerősöm is megcsinálta, és egyiküket sem nevezném lángésznek. Különben is a jelenlegi kreditrendszerben ha nem tudsz esetleg egy tárgyat teljesíteni egy adott félévben, akkor felveszed a következő félévben újra. Abból sincs tragédia, ha 6-7 év alatt végzed el az 5 éves képzést. Inkább szorgalom és kitartás, mint tehetség kell hozzá.
Ami a jogi egyetem ellen szól az nem annyira a nehézsége, hanem sokkal inkább a végzés utáni kilátások. Az egyik gond, hogy a végzős jogászok évenkénti száma magas az állásüresedésekhez képest; egyáltalán nem könnyű elhelyezkedni. A másik gond pedig, hogy több más pályával ellentétben friss diplomával a kezedben akármilyen irányt is választasz (ügyvéd, végrehajtó, ügyész, jogtanácsos), még hosszú idő, amire stabil és elismert pozíciód lehet. Addig többnyire csak segédmunkaerő leszel egy irodában valaki keze alatt. Ez egy olyan pálya, ahol hosszú a szamárlétra, még akkor is, ha tehetségesnek bizonyulsz.
Az első kettő válaszoló nyilvánvalóan sosem járt jogi egyetem közelében, elvileg nagyon jól tudják a laikusok buta sztereotípiáit visszaböfögni.
A tény az, hogy nem magolni kell a jogi egyetemen. Legalábbis semmivel sem többet, mint bármilyen más, komoly helyen. (Bizonyos latin regulákat, egyes törvényrészeket valóban tudni kell, de NEM komplett törvényeket kell bemagolni!)
Nagyon kell érteni a jogrendszert, a logikát. A jogi gondolkodást kell elsajátítani. Nem véletlenül tanultunk jog- és állambölcseletet meg filozófiát, amik mind-mind államelméletekkel és a nagy gondolkodók tanaival vannak tele. Nem véletlenül van római jog sem. Ezek azt segítik éppen, hogy ne csak bemagolja az ember a jogszabályokat, hanem hogy átérezze az egész rendszert. Mi alakult ki, miből és miért van úgy, ahogy van, hogyan lehetne máshogy...
Nagyon szép szakma ez, ha tényleg szereted és jól csinálod, viszont rengeteget kell képezned magadat. Ügyvéddé válni az érettségit követően kb. 9 év, és akkor még nem csúsztál semmit. (5 év egyetem, 3 év ügyvédjelöltködés, szakvizsgák, ami kb. 1 év)
Szia! Ugyan nem tudok tapasztalatokat mondani, mert nem a jogi egyetemre járok, de azt tudom tanácsolni, hogy ha ezt szeretnéd, ez az álmod és érdekel, akkor hajrá, vágj bele, ne hagyd magad lebeszélni! Biztos kemény, apukám felesége jogász, ő is azt mondta, hogy kemény volt az egyetem, de megcsinálta, jó jegyeket kapott és jogász lett belőle, pedig nála ez nem is kiskori álom volt, hanem 12.-ben találta ki. Kitartás, szorgalom, elkötelezettség kell hozzá és biztos menni fog! Hányadikos vagy egyébként és hova akarsz menni? ELTE, Pázmány, SZTE stb.?
Nem vagyok szakértő, de úgy tudom, jogi egyetemre töri emelt érettségi kell, meg sok pont, szóval azt tanácsolom, hogy majd menj töri faktra, meg a nyelvtudás sem árt, csinálj nyelvvizsgát vagy emeltezz angolból/németből, ha megy, kellenek a többletpontok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!