Elte ttk földtudomány mennyire "gyilkos"?
Nézd:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magya..
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__tanul..
Lazábban kapcsolódik:
https://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__egyeb-kerdese..
Szerintem jobban jársz ha végigböngészed a kérdéseket, mert sokan kérdeztek hasonlót, de mindig csak 1-2 ember válaszol.
#1-2, köszönöm a válaszokat, úgy érzem ideje lenne belehúznom.. Ahogy más válaszokból kivettem, az elte annyival "jobb", hogy több kapcsolata van az egyetemnek, erősebb tanterv, illetve nagyobb hírnév. A szegedinél viszont megfogott, hogy sokkal szélesebb körű lehetőségek vannak nyelveket tanulni az alapoktól, illetve egy kicsit lazábban is veszik a fizikát..
Ennek ellenére bele kell húznom ezekbe a tantárgyakba, ha tényleg ezt az ágat fogom választani
Attól függ mit akarsz tanulni. Csillagászaton, geofizikán és meteorológián sok a matek és a fizika. Sok közös tárgy van a fizika alapszakosokkal is, szóval van ahol ugyanazt kérik számon nálunk is. A 3 év alatt 10+ kurzus volt matekból és közel ugyanannyi fizikából (nem számítva a szakmai tárgyakat, ami ugye az egész lényege), szóval tényleg hangsúlyos a dolog. Nekem geofizikán nem volt szükségem kémiára eddig 1 alapozó tantárgyon kívül nagyon soha és ott se haladtuk meg a középiskolai szintet szerintem. Nagyon nagy különbségek vannak a specializációk között, a geográfia vagy a térképészet állítólag sokkal könnyebb, a geológia peddig sokkal magolósabb. Utóbbinál már kell kémia is a legtöbb területen.
"az elte annyival "jobb", hogy több kapcsolata van az egyetemnek"
Három év alatt nekem nem igazán sikerült bemutatnia ezt az oldalát. :) Bár az előző diplomámat pont Szegeden csináltam és ott se találkoztam ilyenekkel. Viszont a nyelvtanulás ott tényleg klafa. (Én írtam arról az előző kommentet is.)
Én Miskolcon végeztem még pont a bolognai bevezetése előtt, 5 éves képzésben. Ha újrakezdhetném se csinálnám másképp! De ehhez nagyon hozzájárul a Miskolci Egyetem különleges világa a diákhagyományokkal, ami a Műszaki Földtudományi Karon különösen erős összetartó erő. Pedig eredetileg azért (is) mentem vidéki egyetemre, hogy lássak már egy kis "világot" a budapesti élet után. De teljesen beleszerettem a szakmába és az egyetembe is.
Így utólag azt tudom mondani a középiskolás és egyetemi - ugyanolyan nevű - tantárgyakról, hogy ne alapozz arra, hogy mi hogy megy most. A matek teljesen másmilyen, az alap- és középiskolás szint egy lebutított változat, ahol nem mindig logikusak a dolgok, mert azt gondolják, hogy azt a szintű logikát még nem fogja fel a diák. Emiatt az értelmetlen részeket muszáj bemagolni. Én ebben pl. elég rossz voltam. Amit ki tudtam következtetni, azt meg tudtam oldani, amit magolni kellett, azt átugrottam. Ehhez képest az egyetemi matek jóval értelmesebb kiadású. Ugyan nálunk brutál buktató tárgy volt, az első félévben az évfolyamok 80%-a bukott rajta, de a többi műszaki karról is, mert mindenki ugyanazt tanulta ugyanazokkal a hóhér tanárokkal, gépész, földtudományis, anyagmérnök, informatikus stb. De még így is érdekesebbnek találtam és szerencsére elsőre sikerült is, amire meg eljutottam a matek szigorlatig, az már csak egy dísz volt a 3 félév után. Mondjuk még utána volt egy numerikus analízis és egy valószínűségszámítás is, de mindkét tárgy tök logikus volt, bár az utóbbi szerintem inkább filozófia. :) Na meg aztán még volt egy vagon olyan tantárgy, aminél már a matematika gyakorlati alkalmazására van szükség - geotechnika, hidrogeológia és kb. az összes geofizikai tantárgy.
Miután a miskolci földtudományi képzés masszívan a hajdani bányászati képzésen alapul, meg ez egy erős műszaki egyetem, nem pedig egy tudományegyetem volt, ezért a műszaki képzés még mindig eléggé hangsúlyos. A kémiaszigorlatom anyaga a Kémia műszakiaknak c. könyv volt - ennek megfelelően. Szerintem ebből a könyvből teljesen jól meg lehetett tanulni mindent az alapoktól kezdve, még nagyon az alap kémiai ismeretekre se lett volna szükség, esetleg a függvénytáblázatra - ami egyébként minden alap tárgyunkban nagy segítség volt az egyetemen is.
De ahogy hallom azóta, hogyan alakul az oktatás, már nem lehet azzal se összevetni, amit én tapasztaltam, a tanárok szerint egyre hülyébb a diákanyag, egyre jobban le kell hülyíteni a tananyagot is, mert nincsenek meg az alap képességek. Ezt én is látom, amikor jönnek hozzánk gyakornokok, akiket elvileg ugyanarra a szakmára képeznek és az általános iskolai anyaggal sincsenek tisztában vagy nem tudnak gondolkodni és megoldásokat kiötölni maguktól. És őszintén szólva az ELTE-s diákjaink is két részre bonthatók - nagy részük teljesen demotivált, nem lehet velük dolgozni egyáltalán, tök egyszerű dolgokat nem értenek meg, de szerencsére van egy kis rész, aki tényleg érdekelt és nyitott a tudásra, ők nagyon ügyesek tudnak lenni, néha annyira, hogy komolyan hozzáadnak a munkánkhoz. Vagy nagyon kreatívak és már kész ötletekkel jönnek, TDK, ISZA stb. versenyeken vesznek részt. Az is jó, hogy láttak már GIS szoftvereket az egyetemen, nekünk még erre nem volt lehetőségünk, a munkahelyen kellett megtanulni.
Jó látni, hogy Téged is annyira izgat ez, hogy már most készülsz rá! Ez egy nagyon szerethető szakma, ha megvan benned a motiváció, az egy jó kiemelkedési lehetőség! Ha bent leszel az egyetemen, menj szakmai gyakorlatra minden évben és már elsőre menj egy olyan céghez, ahol egyébként szívesen is dolgoznál. Ha megismerteted magad és érdeklődőnek mutatkozol, azzal már a jövődet alapozod. A geotársadalom elég kicsi ahhoz, hogy sokan ismerjék egymást és jó, ha minél hamarabb elterjed a "jó híred". ;) Egyébként már most is eljárhatsz a Földtani Társulat rendezvényeire, van sok érdekes. ( [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!