Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit kell tennem már kezdettől...

Mit kell tennem már kezdettől fogva az egyetemi évek alatt, ha már most tudom, hogy doktorálni szeretnék?

Figyelt kérdés
Földtudományi szakra jelentkezem, geológus szeretnék lenni, majd doktorálni belőle és szeretnék az egyetemen maradni, valamilyen kutatómunkát végezni, vagy ha úgy adódik külföldön dolgozni. A kérdésem, hogy első évtől kezdve tudok-e már tenni ezért valamit pluszban, hogy későbbi dolgaimat megkönnyítsem?

2014. máj. 21. 21:59
 1/5 anonim ***** válasza:

Pl. TDK írás. De ráérsz szakosodás után. Így bekerülhetsz a tanszéki munkába.

Ezenkívül nyilván a tananyagon kívül szakcikkeket olvasni, akár más nyelveken is. Ha érdekel, nem lesz nehéz.

És ne feledkezz meg a nyelvi követelményekről sem.

2014. máj. 21. 23:04
 2/5 anonim ***** válasza:
53%
Meg kell találnod a megfelelő segget, amit ki kell jól nyalni.
2014. máj. 22. 00:30
 3/5 anonim ***** válasza:
A jó jegy gondolom nyilvánvaló. TDK-zz is, az már egyfajta kutatómunka, és kapcsolatba kerülsz oktatókkal. Sok egyetemen vannak különböző szakkollégiumok, diákkörök, van hallgatói önkormányzat/képviselet, sok helyen mentor/tutor rendszer is van. Ha többet akarsz tenni, ezekben érdemes mozogni, lehetőségeid szerint minél több posztot betölteni és előrelépni. Ezek mind pluszt jelentenek a továbbmeneteledben. Ha az egyetemen akarsz maradni, a legfontosabb, hogy jó kapcsolataid legyenek, mind az oktatókkal, mind azokkal a hallgatókkal, akik valamilyen fontos posztot töltenek be. Úgy vettem észre, hogy egyetemen is be lehet futni egyfajta karriert. Nem csak sima mezei hallgató lehetsz, lehet feljebb lépkedni, okosan megoldva az ösztöndíjakból és egyéb posztok betöltéséből származó juttatásokból szerényen ugyan, de akár még meg is lehet élni. A kapcsolatépítés a legfontosabb. Ha jó kapcsolataid vannak a fölötted állókkal és jól tanulsz, az biztos befutó az MSc és a doktori képzésre egyaránt.
2014. máj. 22. 18:46
 4/5 anonim ***** válasza:
A külföldi lehetőségeket kifelejtettem. Erasmus, különböző részképzések/áthallgatások, külföldi szakmai gyakorlat mind nagy lökés a karrierednek.
2014. máj. 22. 18:48
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a hasznos válaszokat, eddig kicsit zavaros volt a kép, de már értem mi a teendő, minden lehetőséget meg fogok ragadni, már alig várom hogy elkezdjem!:]
2014. máj. 25. 19:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!