ELTE Radnóti Miklós Gimnázium vs. Karinthy Frigyes Gimnázium (Bp. )?
Tudom, hogy nem lehet egyikre sem azt mondani, hogy jobb mint a másik, és nem is ezt szeretném kérdezni.
Arra lennék kíváncsi, hogy melyik iskolának mi az erőssége a másikkal szemben, és az oda járó vagy régebbi diákok véleményét szeretném kérni.
Minden érdekel(oktatás [színvonala stb.], lehetőségek, közösség...)
A válaszokat előre is köszönöm.😊
“Tudom, hogy nem lehet egyikre sem azt mondani, hogy jobb mint a másik”
Ugye ezt csak viccből írtad? A Radnóti top gimnázium, a Karinthy meg középkategória. Mercedes E osztály vs. Opel Corsa.
Kedves Válaszoló!
Akkor elírtam, elnézést, viszont szeretnélek megkérdezni, hogy miben annyival jobb a Radnóti?
(Nem kérek támadás!)
Az elit iskolákban
1) nagy általánosságban okosabbak a diákok, emiatt erősebb az osztály, jobban lehet haladni
2) szintén nagy általánosságban erősebbek a tanárok is, főleg, hogy a gyakorló iskolában állandóan szem előtt vannak [ami nem jelenti azt, hogy gyengébb iskolákban ne lennének zseniális tanárok!]. Egyes órákon egyenesen egyetemi színvonalat nyomnak a hivatalos tananyagon felül.
... tulajdonképpen ennek a kettőnek a következménye, hogy jobb az output is, azaz jobb érettségiket írnak*, jobb az egyetemi felvételi statisztikájuk. A Radnótis végzettek 40%-a külföldön tanul tovább.
Van egy olyan szempont is, hogy az elit sulikba már eleve csak olyan gyerekek tudnak bekerülni, akikkel a szüleik korábban is rendesen foglalkoztak, ambíciókat állítottak eléjük [és befizettek nyelvtanfolyamra, felvételi előkészítőre]. A szülői közösség tele van diplomás értelmiségiekkel. Úgy általában az egész közeg sokkal nyomulósabb, mint egy átlagos gimnázium.
Amúgy megnéztem az iskolák oldalán a középiskolai rangsorbeli helyezésüket, és ott mind a kettő nagyon eredményesen szerepel.😲(Radnóti:2.,Karinthy:9.)
A Karinthy így is középkategóriásnak számít?😮
(Amúgy ne haragudj a sok kérdésemért, egyszerűen nagyon kíváncsi vagyok.😅)
A Karinthy Gimnázium kevésbé ismert, mert egy relatív fiatal iskola (kb. 1986-ban alapították).
Nincs olyan pedigréje mint a többi "elit" gimnáziumnak.
Viszont az utóbbi években mindig bent volt a legjobb 15 középiskola között. Éppen ezért középszerünek azért szerintem nem mondható.
Szerintem mind a kettő nagyon jó színvonalon van. A Radnóti szinte minden évben a Top3 között van, viszont ott "csak" 12, 8 és 6 osztályos gimnáziumok indulnak, így az nem mindenkinek jó választás akkor sem, ha amúgy nagyon jó tanuló. Persze vannak átjelentkező vizsgák, de úgy nagyon kevés ember jut be, tényleg csak az ott legjobban teljesítők.Amúgy nagyon jó iskola, követelményekkel, de szerintem még mindig nem az típusú versenyistálló, mint például a Fazekas, pedig egy szintén van vele. (Tudom, mert oda jár egy ismerősöm. )
A Karinthy egy viszonylag fiatal, ezért kevésbé olyan ismert iskola, szintén nagyon jó színvonallal. Ott csak 4 (ill. 5) osztályos képzés indul, így ideális lehet a 8. osztályosoknak. Amúgy ez az iskola is benne van a Top10-ben, és bár igen, a rangsorban hátrébb helyezkedik el, mint a Radnóti, sok olyan lehetősége van, ami nincs meg a másik iskolában. (Persze ez oda-vissza igaz.) Például kéttannyelvű az oktatás, tehát olyan, mintha egy másik országban jártál volna iskolába, van nemzetközi érettségi, amit az országban nagyon kevés iskola szervezhet, és ezek mellett a többi tantárgy oktatása is nagyon színvonalas. Az előttem válaszoló azt írta, középszerű, de ez egyáltalán nem igaz. Ha oda járna, vagy ha ilyen magas szintű iskolába járna, mint a Karinthy, nem hiszem, hogy bármikor eszébe jutna, hogy ilyet mondjon.
Erről tudok többet mondani, mert ide fogok járni, szóval ha kérdésed van ezzel a sulival kapcsolatban, nyugodtan írj.
Üdv.: Egy leendő Karinthys :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!