Miért buzdítják arra a diákokat matematika és fizikaórákon, hogy gondolkodjanak, ha nem lehet a feladatokat gondolkodásból megoldani?
19-es vagyok
Nyilvánvaló, hogy a különböző iskolák diákjainak tudása összehasonlíthatatlan.
De a kérdésből én nem látom, hogy szakközzepes diákokról beszélnénk. Illetve szerintem azért nekik sem árt ha kicsit gondolkoznak, annak ellenére, hogy esetleg nem értik/szeretik annyira a matekot. :)
Jó, de attól még, hogy nem lehet valamit csak gondolkozással megoldani, nem jelenti azt, hogy egyedül tárgyi tudásra van szükség.
Hiszen sok esetben önmagában azzal se mész semmire, hiszen ha nem gondolkozol, nem tudod, hogy mit kéne használnod az ismereteid közül.
Viszont a tárgyi tudást összehasonlíthatatlanul könnyebb elsajátítani, ha előtte megvan az intuíció. Például én életemben egy percet nem töltöttem definíció tanulásával, mert megértettem, hogy miről van szó, és pontosan tudtam replikálni bármikor a pontos definíciót. Ezzel szemben úgy megtanulni, mint egy verset sokkal több idő; nincs haszna azon kívül, hogy dolgozatban megkapod érte a pontot; ráadásul nagyobb a hiba és elfelejtés kockázata.
Ez persze csak egy példa, az alaphelyzet általánosan is igaz a természettudoményokban.
Igen, meg kell érteni a dolgot. Ha ez megvan, akkor mondom azt, hogy megvan a tárgyi tudás. Ha ez megvan, akkor le tud érettségizni a diák középszinten ötösre.
Ha meg nincs meg, akkor felesleges gondolkodós feladatot feladni, mert úgyse fogja a diák megoldani.
És még ha megvan a tárgyi tudása, akkor sem fog tudni bizonyos szintnél nehezebb feladatokat megoldani. Nyilván nem azt mondom, hogy gondolkodásra egyáltalán nincs szükség, de a matek és fizikaórák teljesítéséhez igen kis mértékben van rá szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!