Biológus MSc. -t (SZTE) érdemes elvégezni? Milyenek a végzés utáni kilátások?
Kedves Kérdező!
Jelebleg elsős Msc-s vagyok itt, a Bsc-t is itt csináltam. Nagyon meg vagyok vele elégedve minden nehézség ellenére is. Ha gondolod, nyugodtan írj.:)
Outsiderként szólok be(le). Az egyik volt főnököm biológia PhD-vel volt a cégünk (egy hatalmas német multi) Európa régiós igazgatója. Amit mondani szeretnék ezzel, hogy nem szabad mindig csak az "elhelyezkedési kilátásokat" nézni mindenhol, mert ma már a karrier nem úgy néz ki, hogy elvégzel egy 3 éves gyorstalpalót és utána 50 éven keresztül azzal és abban kell dolgoznod... Szerintem sokkal fontosabb az, hogy olyasmit tanulj, amit élvezel, amihez kedved van és aminek van értelme.
És a biológusnak van értelme, hiszen még laikusként is egyből felsorolok neked két tucat olyan modern kori problémát (kezdve egyből a pandémiával), amelyek alapvetően biológusok problémái. Engem személyesen is érdekel, mivel a társadalomtudományokban is hasítanak a biológusok (a szociobiológia, humánetológia, emberi viselkedés stb. felől közelítve).
A piaci elhelyezkedés pedig... Most magát a biológus szakmát nem tudom véleményezni (gondolom ott is rengeteg lehetőség van), de ott kezdődik az üzleti történet, hogy a bioinformatika korunk egyik húzóágazata, és a biológusok élen járnak a data science, mesterséges intelligencia területén is.
Bottom line: ha piacképes szeretnél lenni, akkor egyrészt tanuld végig a biológus msc-t (vagy akár phd-t -- szerintem érdemes), másrészt meg tanulj mellette adattudományt (data science-et). Nálatok az R nyelv ami nagyon hasít, tanulj meg R-ben programozni és végezz el pár kurzust az edx-en, courserán. Például ez egy szuperjó kurzus: [link]
... és a biológus msc-d (phd-d) teljesen remek az üzleti területeken is, ha [igencsak jól] szeretnél megélni szakmán kívül. De ez csak tipp arra az esetre, ha szakmán kívül akarnál elhelyezkedni.
Szerintem, ha tetszett a bsc, akkor mindenképpen mennék tovább msc-re. Az msc lesz az, ahol igazán megtanulsz dolgokat és az lesz az, ami kinyit előtted ajtókat. Ami a jövőbeli esélyeidet nagyban javítani tudja, ha molekuláris biológiai szakirányra mész, esetleg bioinformatika (különösen erősek ezek az ágak szegeden az SZBK miatt). Ezek most nagyon mennek szerte az országban. Ha a jövőbeli elhelyezkedés fontos, akkor az ökológia, növény-állattan szakirányokat kerüld. Nem azt mondom, hogy azokkal nem lehet elhelyezkedni, de jóval nehezebb. Aztán, ha nagyon tetszik a dolog és tényleg maradnál a kutatási vonalon, még mindig maradhatsz phd-zni.
Egy msc megszerzése kb 2 év, ennyit ki lehet bírni, a melót én sem erőltetném mellette.
(Mondom ezeket úgy, hogy ELTE biológus phd-m van.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!