Tényleg igaz, hogy egyetemi, főiskolai kollégiumba a nagyon jó, ill. nagyon rossz anyagi körülmények között lévőket nem veszik fel? :S Mi alapján döntenek?
Elsősöknél elsősorban szociális helyzet + távolság dönt. A nagyon jó anyagi helyzetűeket valóban nem szokták felvenni, a nagyon rossz anyagi helyzetűeket meg alap, hogy felveszik, persze csak ha megvan a kellő távolság.
Később már a vizsgaidőszakok átlagai is számítani fognak.
Én csak azt tudom elmondani ahogy nálunk van, biztos mindenhol más a rendszer.
Úgy működik, hogy az önkormányzatok megvesznek x helyet.
Például Kaposvár idén 40 helyet vett meg Pécstől, így 40 kaposvári 100% hogy bekerül.
Aztán pontot számolnak a szociális helyzetedből és a 40 legalacsonyabb pontszámú kaposvárit veszik fel, magyarul akiknek a legrosszabb az anyagi helyzete papíron.
Ha a megvásárolt helyek után még maradnak szabad helyek akkor jönnek csak azok akiknek az önkormányzata nem vásárolt kollégiumi helyet.
Így bekerülhetnek olyanok akiknek jobb az anyagi helyzete és előfordulhat hogy nem kerül be olyan akinek mondjuk sokkal rosszabb mint annak aki bekerült.
De nagyon bejátszik a protekció is. 10-ből 3 ember minimum úgy kerül be, hogy valakije ismer valakit, mondjuk a kolesz igazgatóját.
Nálunk például vannak milliomosok is a koleszban és tudok olyanról aki az isten háta mögött lakik, félárva, 1 fizetésből él az anyjával és mégsem kapott koleszt.
Számodra ezt jelenti, de a legtöbb embernek jó buli.
Engem zavar amúgy az ilyen. Elég idegesítő, ha pl. az ilyeneket fogják helyettem felvenni, az én családomnak elég rossz az anyagi helyzete. Ha megtehetném, h simán kifizessem az albérletet, akkor albérletbe költöznék.
"Persze kérdés, hogy ha valaki milliomos, akkor miért akar egy sima egyetemi kollégiumban lakni?:)" --> mivel a kolesz lesz életének legjobb 3-5 éve, garantáltan. :)
Én már voltam kollégiumban és albérletben is, élmény szempontjából összehasonlíthatatlan a kettő. Aki tényleg ismeri az igazi egyetemi koleszok hangulatát az egy életre belé szeret. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!