Az igaz, hogy egyetemen a vizsgákra többet kell tanulni, mint az érettségire?
Off:
Mit takar a labor, beugró, beadandó stb és mi a vizsga és zh közti különbség?
Beugró az vizsga előtt van, egy kisebb számonkérés, s csak akkor mehetsz tovább tételt húzni, ha az sikerül. Az lenne a célja, hogy kiszűrje azokat, akik nem tanultak, hogy ne tartsona vizsga feleslegesen sokaig.
Zh: egy össznépi teszt, jegyet vsgy pontot ér, de nem erre kapod a félév végi jegyet, csak általában ehhez kötik, hogyha ezek sikerülnek 50%-ra, akkor félévkor vizsgázhatsz.
Labor: ez laborgyakorlat. Nálunk bioszon ez egyértelmű mit jelent, máshol jelenthet mást
labor: Egy laboratóriumban vagy műhelyben végzett mérési gyakorlatot. Bizonyos szakmai elvek és módszerek bemutatása élesben.
beugró: Labor előtt az elmélet számonkérése miatt. Vagy szóbeli vizsga előtt a nem tanultak kirostálására.
beadandó: Tkp. egy egyhetes-többhónapos házilecke.
vizsga és zh közti különbség?: A vizsga lehet írásbeli (ZH, azaz zárthelyi) vagy szóbeli. A ZH (tkp. dolgozat) írásbeli számonkérés számolós, esszéjellegű vagy tesztjellegű kérdésekkel a szaktól és a létszámtól függően.
Attol fugg milyen tantargyrol volt szo. Egy 2-3 felevig tanult targybol a szigorlat sokszor messze nehezebb volt es joval tobbet kellet tanulni ra, mint egy erettsegi tantargyra. A nagy kulonbseg azonban ott van, hogy erettsegin alapbol egy 2-4 evig tanult, jol begyakorolt sok ismetlessel elsajatitott targybol kell irnod/felelned sok ido van a megirasra stb. Egy vizsgatargynal mondjuk heti 2 eloadassal lenyomnak olyan x 100 oldalnyi anyagot vagy olyan bonyolultsagut vagy egyszeruen csak ujdonsagot szamodra, es utana van ra kb. 2nap 3 het (attol fugg miylen egyeb targyaid vannak az adott vizsgaidoszakban) eht nappalla teve megtanulni es pl 50-150 tetelbol huzni es kb 15 perc alattkidolgozni es utana unabb 15 perc alatt a tudasod legjavat nyujtani. Nemveletlen szoktak elso felevben az elso vizsgaidoszakban sokan elverezni vagy legalabbis pofara esni. Utana mar a diakok 90%a rajon hogyan ersemes tanulnia (vagy puskaznia:-)).
De ettol fuggetlenul egy kozepiskolasnak igenis az erettsegiaz elso igazi nagy "vizsgaidoszak" az eleteben es az elso tapasztalas ilyen teren. En kituno tanulo voltam es megis kihivas volt es izgultam es volt targy amibol rosszul teljesitettem, mert olyan tetelt huztam es epp olyan passzban voltam. Szoval ha erettsegizo vagy akkor azert keszulj becsulettel. Errol kapsz egy "ertekes papirt", amit 90 evesen is a fiokbol elohuzhatsz, mig az egyetemi vizsgag indexkonyvet nem fogod mutogatni. A diplomat majd igen de az megint egy mas kategoria.
Igen. Egy vizsgára többet kell taulni,mint az egész érettségire és a tanárokat nem érdekli,hogy tudod e hozni az elvárásokat vagy sem.
Ha nem akkor megbuksz,ha kell 1x,2x ,3x...nem igazán érdekli őket.
Itt már felnőtt vagy és ugye az egyetem nem kötelező. Magadra hagynak.
Igazából az első félévben eléggé féltem :D a nővérem jogi egyetemre jár és jól rámijesztett,úgyhogy én naponta 2-3 órákat tanultam,minden nap,plusz beadandól,plusz feladatok.
Még így is volt pár tárgy amivel megszenvedtem.
A többi félévben már belejöttem.
Másodéves gazdasági szakos
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!