Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Az igaz, hogy egyetemen a...

Az igaz, hogy egyetemen a vizsgákra többet kell tanulni, mint az érettségire?

Figyelt kérdés

2020. ápr. 18. 20:57
1 2 3
 11/26 anonymousreview60 ***** válasza:
98%

#10 jól mondja. Sajnos sok magyar egyetemista a vizsgaidőszakban akarja megtanulni a tananyagot, miután nagynehezen összekaparta a tárgyból az aláírás vagy gyakorlati jegyet. Ezzel 2 baj van: 1. Rosszabb jegyet eredményez, mint a napi/kétnapi rendszerességű tanulás. 2. Nem eredményez annyira maradó tudást a szigorlatra, későbbi életre, mintha rendszeresen tanul a hallgató.

Érdemes kézzel jegyzetelni, mert az jobban megmarad, mint a nótbúkos gépelés (kísérletileg igazolt). Érdemes az órai tananyagot legkésőbb a következő előadás előtt igen alaposan átnézni, megtanulni, hogy a következő előadás anyagának legyen mihez kapcsolódni.

A vizsgákhoz meglepően hamar hozzáedződik az ember. A vizsgahelyzet olyasmi (csak kicsit több és gyorsabb), mint a munkahelyen az új technológia bevezetése: sok új tudnivaló megtanulása rövid idő alatt, aztán vizsga.

2020. ápr. 19. 08:58
 12/26 anonim ***** válasza:
100%
Igen, ezt én is meg tudom erősíteni.
2020. ápr. 19. 09:58
 13/26 anonim ***** válasza:
100%
Folyamatosan tanulni kell, mert ZH-k is vannak, csak akkor lehet menni vizsgázni, ha azok sikerülnek.
2020. ápr. 19. 10:01
 14/26 anonim ***** válasza:
90%
Első félévben volt egy vizsgám, amire többet tanultam, mint az azt megelőző 13 évben (5 éves gimi) összesen, érettségire meg mindenre egyben. Szóval igen, igaz, van egy-két könnyebb tárgy is azért. Az a kulcsa, hogy nem a vizsgaidőszakban kell elkezdeni tanulni, hanem folyamatosan a félév során.
2020. ápr. 19. 11:12
 15/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen.
2020. ápr. 19. 14:54
 16/26 anonim ***** válasza:
95%

Nem kell azért kétségbe esni. Reálos szakokon aki becsülettel végigtanulja a szorgami időszakot, és tényleg érti is az anyagot, annak a vizsgaidőszak maga a megváltás. Lehet aludni, nincs folyamatos ZH, labor, beadandó dömping. Nem egyszer volt már, hogy csak át kellett futnom az anyagot, megoldani pár feladatot hogy bennem maradjon a rutin, és különösebb szenvedés nélkül simán levizsgáztam elsőre. A kulcs a folyamatos készülésben van. Elsőre soknak tűnhet, de ha már az első félévtől kezdve minden héten tanulsz, illetve a következő heti előadás/gyakorlat előtt leülsz, és 1-2 órát rászánsz hogy átnézed az előző heti anyagot, megoldj pár példát hogy képben legyél, akkor szuperül fog menni minden. Ja, és ne félj kérdezni az előadótól, szaktársaktól ha valami nem érthető elsőre. Meg kell ám harcolni azért a tudásért néha :D Itt nem verik beléd mint közoktatásban (holott ez lenne az ideális)

Humán szakokon szokott az lenni, hogy a szorgalmi időszak "egyszerű", de a vizsgaidőszak meghalós. Érthető, hogy ahol rengeteg fogalmat, évszámot, több 10 oldalas tételeket, több 100 oldalas tételsorokat kell megtanulni, ott nem lehet pusztán megértés útján és rutinból megoldani a vizsgát mint például egy mérnökin.

Többet kell tanulni egy tárgyra mint akár az egész érettségire? Igen, de főleg azért, mert teljesen új dolgokat fogsz tanulni és majdnem minden mindennel összefügg. Villamosmérnökin például amit megtanulsz az alapozó tárgyakból, azt a szakmai tárgyaknál rutinszerűen kell használni. Sőt, két különböző szakmai tárgy anyaga is összefűződhet, ha például az analóg és digitális elektronikát nézzük, de akkor már a programozás is belekerül, meg a matek is.

Más mint a gimi, de 1-2 félév alatt simán bele lehet jönni. Utána már csak azon csodálkozik az ember, hogy eddig hogy a fenébe nem tanult ennyit, ha amúgy képes rá.

2020. ápr. 19. 16:40
 17/26 anonim ***** válasza:

Hali!

Én jártam DE,EKE,PTE

mindenhol többet kellett tanulni már 1 tárgynál is.

tárgyanként 100-200 oldal van amit meg kell tanulni.

Érettségin össz vissz volt vagy 50 oldal csak...

De ne aggódjatok az agyatok majd hozzászokik meg úgyis fel lesztek tuningolva hogy meg ne bukjatok igy megfogjátok tudni tanulni, persze csak az aki akarja...

2020. ápr. 19. 21:49
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Van mit tanulni, de azért annyira nem kell besz-ni. Mérnöki karra járok, nekem az előző félév volt nagyon nehéz: 13 kg-ot híztam.

Egyensúlyozni kell, hogy mi a "túl sok" és a túl kevés tanulás. Tartsd észben, hogy főleg mérnöki karokon, nagyon keveset adnak át az "igazi" szakmából, viszont rengeteg bullshitet. Magadnak kell eldöntened, hogy milyen irányban fejlődnél a szakmában, mi érdekel. A rengeteg tanulás helyett sokszor sokkal hasznosabb, ha megnézel valami téged érdeklő, a szakmával kapcsolatos kisfilmet, vagy a hobbi projektedet csinálod. Infós karok esetén ez meg aztán méginkább érvényes.

Természetesen a beadandóid, zh-id legyenek meg, de tartsd észben, hogy ezeknek sokszor közük sincs a való élethez.

F

2020. ápr. 19. 22:28
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

Ez mind szép és jó, amit írtak, hogy szorgalmi időszakban is folyamatosan tanulni kell, és a vizsgaidőszak nem lesz olyan nehéz ... De az a baj, hogy egyetemen már senki sem mondja, hogy tanulj, zh mondjuk a 10. héten van, amikor van 3-4-5 másik zh-d is, és ha nem veszed rá magad a félév közbeni folyamatos tanulásra akkor az bukó.

Egyébként én (szintén BME) nem szoktam olyan komolyan venni, egyrészt az ember ideje és türelme is véges, hogy amikor van az adott napon 1 laborbeugróm és 1 zh-m, akkor még a 3 különböző gyakorlatra majd szépen leülök példát megoldogatni... Én inkább próbálok minél jobban odafigyelni gyakorlaton, illetve zh előtt 2-3 napot rászánok, hogy reggeltől estig CSAK az adott tárggyal foglalkozom. A vizsgaidőszakot meg úgy szoktam szervezni, hogy minden hétre teszek vizsgát, és így kb 1 hetem marad közöttük amikor tényleg minden nap reggeltől estig tanulás. Ha az embert érdekli az adott szak, akkor motiválja magát erre.

2020. ápr. 19. 23:15
 20/26 anonymousreview60 ***** válasza:
100%
Nagyon sokan követik #19 módszertanát. Sajnos én is csak idáig jutottam el. Egyébként egy laborbeugró és egy ZH mellett megterhelő, de nem annyira nehéz a többi órára beugrani. A saját magad fegyelmezését ha megtanulod, rengeteget nyersz vele. És amint a felnőtt életben a munka-család-sport szentháromsága üti egymást, úgy az egyetemen is a tanulás-munka-sport. Akinek nagyon jó a feje, annak persze kevesebbet kell tanulnia, és több ideje jut másra.
2020. ápr. 20. 07:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!