Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Egyetem otthagyásánál ilyen...

Egyetem otthagyásánál ilyen esetben vissza kell fizetnem az államilag finanszírozott félévek díjának felét?

Figyelt kérdés

Súlyos depresszióval, személyiségzavarral diagnosztizáltak egy évvel ezelőtt, pszichiátrián is töltöttem pár hetet. Ezzel lehetséges mentesülni a visszafizetés alól?

Ennyi infót találtam a mentesüléssel kapcsolatban, ezek az okok, amikkel lehetőség van erre:

három gyermek szülése, megváltozott munkaképesség, tartós betegség, baleset, szülés, kettő vagy több gyermek nevelése, illetve önhibán kívüli, váratlan ok

Beletartozhat a fent említett problèma ezek valamelyikébe?

2020. febr. 17. 02:18
 1/5 anonim ***** válasza:
77%
Ha egy testi vagy lelki betegségből azóta felgyógyultál, vagy van esélyed az egy-két éven belüli felgyógyulásra, akkor az csak rendkívüli halasztásra elegendő ok. A visszafizetés alóli mentesüléshez az kell, hogy a pszichiátered szakvéleményében kimondja: az egyetemi tanulmányaid folytatása a lelkiállapotod miatt hosszabb távon is lehetetlen vagy legalábbis a lelki egészségedet, gyógyulásodat veszélyezteti. Ez ugyanis már tényleg önhibán kívüli ok.
2020. febr. 17. 08:32
 2/5 anonim ***** válasza:
11%
A személyiségzavar nem gyógyítható állapot, tehát tartós betegségnek számít.
2020. febr. 17. 11:37
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
#2 válaszoló óriási tévedést írt le, nem tudom honnan veszi ezt. Egyrészt vannak személyiségzavarok, amelyek megfelelő terápiával (pl. sématerápiával) néhány év alatt 50%-nál nagyobb sikeraránnyal gyógyíthatók. Másrészt aki nem gyógyul meg teljesen a terápia ellenére sem, annak az állapotában is van esély a terápiával javulást elérni, a tüneteket enyhíteni, sőt a tünetek néha terápia nélkül is enyhülhetnek. S akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a tünetek súlyossága egy adott személyiségzavar esetén is széles skálán mozoghat. Rengeteg személyiségzavaros ember él együtt a problémáival és él viszonylag kerek életet. Aki nem ért hozzá, az legalább ne terjesszen ilyen légből kapott tévhiteket, mint amilyet #2 leírt!
2020. febr. 17. 12:45
 4/5 anonim ***** válasza:
81%

3-as:

A kezelhető és a gyógyítható között hatalmas különbség van

2020. febr. 17. 19:06
 5/5 anonim ***** válasza:
77%

#4: A személyiségzavarok sokszor tökéletesen gyógyíthatók: megfelelő terápiával a páciens akár teljesen tünetmentessé is válhat, és ez manapság még csak nem is túl ritka! A "gyógyulás" pszichiátriai definíciója egyébként az, ha valaki a hivatalosan nem felel meg már a betegség leírásában szereplő (ún. DSM-5) kritériumoknak. Nagyon káros, különösen a személyiségzavarban szenvedő emberek és környezetük számára, ha olyan tévhitet terjeszt valaki a Neten, hogy a személyiségzavarosoknak nincs esélyük a gyógyulásra. Ez egyszerűen nem igaz, már évtizedek óta teljesen idejétmúlt nézet, hiszen tömegesen hatékonynak bizonyult terápiák léteznek! Aki tud angolul, az megnézheti például ezt a linket a borderline személyiségzavarról, amelyben leírják, hogy a kutatások szerint a páciensek 50%-a teljesen és véglegesen meggyógyul:

[link]

2020. febr. 17. 21:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!