Budapesten miért magasabb az egyetemi ponthatár?
"Lehet, hogy Te benyaltad ezt a mézeszsineg dolgot, és azt hiszed, hogy a munkáltatódnak nem az elvégzett munkád, hanem a felmutatott BME-s diplomád termeli ki a hasznot, amiből majd ki tud téged fizetni, de ez nem így van."
A hasznot nem a diploma termeli ki, kedves okoskodó, de mindenhova(!) előbb fognak felvenni egy BME diplomást, mint egy DE diplomást. Nagyon okosnak hiszed magad, de már az első mondatodban logikai szarvashibát követsz el.
"Használd az agyad és vegyél vissza a pofikádból."
Ez gondolom tudatalatti önreflexió a részedről.
"Tehát ne is nézzem, hogy ki tudja ellátni a feladatát, hanem csak vegyem fel magasabb ponthatáros diplomával rendelkezőt?"
Az állásinterjú nem arról szól, hogy mennyire tudod majd jól ellátni a feladataidat, hanem hogy mennyire tudod eladni magadat. Természetesen ha sík hülyeként mész oda, akkor semmilyen diplomával nem vesznek fel, de ez egy szélsőséges, abszurd lehetőség, úgyhogy mellőzzük. Nem önmagában a BME diploma miatt vesznek fel valakit, hanem azért, mert az a diploma olyan szintű garanciát ad arra, hogy az adott alkalmazott majd valóban el tudja jól látni a feladait, amilyet egy debreceni műszak diploma sosem fog, mert egyszerűen sokkal gyengébb a képzés színvonala. Hogyha veszünk egy BME-s és egy DE-s mérnököt, akkor könnyen lehet, hogy valójában mindketten el tudnák látni nagyon jól a feladataikat, de csak egyet fognak felvenni. És ha a BME-s nem síkhülye / szocálisan nulla, akkor ő lesz az, egyszerűen mert olyan erős diploma áll mögötte. Ezeket az összefüggéseket szerintem még egy óvodás is megérti, hát neked nem sikerült.
#21: ez igaz lehet egy teljesen pályakezdő esetén. De ahol már elvárnak pár év gyakorlatot, baromira nem az érdekli őket, hogy az egyetemet mit szedtél össze. Hanem az, hogy mit tudsz.
Én ugyan nem Debrecenben tanulok, de szintén vidéken. És levelezőn.
Levelező meg nagyon jól tudjuk, milyen az oktatás színvonala.
De nálunk például nem nagyon vesznek fel pályakezdőt. Vannak duális hallgatóink, ugyanabból a suliból, ahová én is járok, ők a suli alatt megtanulják a belső dolgokat.
És suli után, ha maradni akarnak, bizony még előnyben is vannak azokkal szemben, akik nagyobb egyetemről jönnek. Mivel ők jobban értenek ahhoz, amire a cégünknek szüksége van.
De ha nem nálunk akar utána dolgozni, akkor is beírhatja az önéletrajzába, mint szakmai tapasztalatot, és a gyakorlatban tanultakat máshol is hasznosítani tudja.
Láttam én már BME-st döbbenten nézni műszaki rajtra, hogy hát ennek nem így kellene kinéznie..
Az lehet, de a vevő (nagy nemzetközi autóipari konszern) ezt használja, így néz ki... És gyakorlatilag csak alap dolgokat tudott róla leolvasni, annyira leblokkolt ettöl.
Míg a duálisosunk már hetek óta ebböl (és más vevőkéböl) dolgozott. A másik vidéki meg elmondta, hogy ezt a formátumot nem ismeri, de miből mire következtet, és ha nem hagyatkozhatna ilyen esetben másik kollégára, azért felhívná a vevőt pontos egyeztetés céljából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!