Szerintetek is rossz egyetem az SZTE?
Most kezdtem ott kozgazdasz alapszakon, viszont elegge megdobbentett az egesz rendszer.
Eloszor is, ugy allnak hozzank, mintha mindenki emelt matek erettsegivel/kozg szaksulibol jott volna. En sima gimibol jottem, kozep erettsegibel ahogy meg eleg sok szaktarsam.
Amig mas, Budapesti sulikban (BGE, Corvinus) ugyanezen a szakon 0 kredites matek felzarkoztato es mindenfele alapozo targy van, addig itt mar elso felevben azt tanuljuk, amit a mernokok/programozok is (kalkulus). Ez a targy mas iskolakban kereskedelem es marketing szakon nem is letezik, itt pedig elso oran megmutatta a tanar, hogy tavaly az evfolyam fele megbukott nullas (!) vagy egyes jeggyel.
Gyakorlaton meg rosszabb, mint eloadason, a tanar csak felirja a bonyolult feladatokat es semmit sem magyaraz.
Ugyanez informatikan: amig BGE-en az Apple-rol es mas egyeb erdekes dolgokrol tanulnak, nekunk mar masodik oran elharadja az adatbazis-elemzest a tanar. Ido leirni vagy felfogni nincs, olyan gyorsan teszi ezt, de sebaj.
Masodszor is, egyaltalan nem magyarazzak, hogy mi hogy van. Amig Corvinuson tajekoztatot tartanak a Neptun hasznalatarol, mi zaklathatjuk a felsobb eveseket. Ugyanigy van ez mas dolgokkal is.
Masnak is ilyen tapasztalatai vannak ezzel a sulival kapcsolatban vagy csak en tulzom el? Vajon megeri ennyit szenvedni vele, ha a diplomam semmivel sem fog tobbet erni (sot, lehet inkabb kevesebbet) mintha BP-i egyetemen szereztem volna?
Ne mondjatok, hogy "jaj, a tanulassal van baja". Mert nem. Viszont alapok nelkul eleg nehez ez az egesz.
Én konkrétan 3-as középszintű matekkal mentem az egyetemre, mi is a kalkulus alapján tanultuk. Nekem nagyon sokat segítettek a youtube videók, az alapján igazából a legtöbb témával nem akadt gondom. Ha nekem se volt gondom ezekkel, akkor nem tudom elképzelni, hogy egy még matekosabb szakra jelentkező embernek nehéz lenne megérteni. :D
Az egyetemen semmit nem fognak a szádba rágni az órákon. Le kell ülni otthon szépen, nézni a videókat, kisegítőanyagokat, esetleg magántanárhoz járni.
Elég gyerekes látásmódod van a kérdés alapján. Ahogy az előzőek is írták, ez már nem az óvoda.
Az SZTE jó egyetem. Hogy elvárják az emelt matematika tudást, az teljesen jogos. Igazából, amikor bevezették a kétszintű érettségit, pont ez volt a célja, hogy felsőoktatásba aki megy, azoknak legyen ez kötelező. Nem is értem, hogy mehetett ez feledésbe 10+ év után.
Na de ennek szerencsére jövő évtől már vége lesz, és nagyon helyesen bevezetik a kötelező emelt érettségit. Aki azt nem tudja megcsinálni, és az analízis sem megy egyetemen, annak tényleg semmi keresnivalója az egyetemen.
Segédanyag sok van, könyvtárban megvan a Bólyai könyvsorozat (deriválás, integrálás, stb.) az Obádovics-féle könyvek és még sok minden. Aki ezekből készülve, tanulva nem megy át az analízis vizsgákon, az válasszon más szakot, ahol nincs szükség semmi matematikára.
A BCE-n, BGE-n is van kalkulus, csak ott matek I, matek II vagy analízis I, analízis II a neve.
Adj hálát az égnek, hogy nálatok kalkulusnak hívják, később még jól jöhet, ha MBA-re stb akarsz jelentkezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!