Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Érdemes így folytatni egy...

Érdemes így folytatni egy mérnöki szakot?

Figyelt kérdés

Most végeztem a 4. félévemmel és hivatalosan még 3 félév lenne hátra.

Az ajánlott kreditek fele van meg, ennek ellenére "ha most minden jól megy akkor nem csúszok". Na ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy egy félév alatt kéne megcsinálnom 3 baromi nehéz tárgyat (szinte lehetetlen), hogy utána időben felvehessem ami épül rá. Ha ezek nem lesznek meg akkor egyből fél/egy év csúszás várható és könnyen lehet belőle több is, ki se merem számolni.

Államin vagyok így tandíj nincs, viszont a megélhetés, plusz a suli miatt kieső kereset (hisz nem tudok főállásban dolgozni) egy elég jelentős összeget tennének ki a plusz fél/1/1,5 év alatt.

A szakmát szeretem egyébként és van is olyan része amiben jó lehetnék, de vannak részek amikben szinte biztosan nem (az a 3 tárgy pont ilyen), így nem tudom mi tévő legyek.

Ha abbahagyom akkor vissza kell fizetnem a tandíjat, ha tovább csinálom akkor be kell vállalnom csúszást ami lehet nagyobb kiesést jelent mint a visszafizetendő tandíj. Annyi, hogy ha most abbahagyom akkor tuti nem lesz diplomám se, mert egy teljesen másik szakot nem lenne erőm elkezdeni.

Ti mit tennétek, voltatok már ilyen helyzetben?

2019. aug. 20. 18:23
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
28%

Nem kell visszafizetni a tandíjat, ha otthagyod. Ha annyit dolgozol, amennyit tanultál (és nem diákmunka hanem rendes meló), akkor kiválthatod a tandíjat visszafizetést. A munkáért kapott fizetésbôl nem vonnak semmit, ez csak a gazdaságnak kell, hogy ha már költött az állam a taníttatásodra, akkor annyit dolgozz amennyit tanultál és ezzel is növeld a Magyar gazdaságot.

Én a helyedben befejezném a maradék tárgyat, ha már ennyi idôt és energiát beleraktál. Én még csúszással is bevállalnám. Manapság egy diplomával jelentôsen több fizetés érhetô el jobb munkakörülmények között, mint egy érettségivel. Fôleg, hogy állam fizeti a tandíjat, még az sincs hogy hitelt kelljen felvenned vagy melózni suli mellett. Motiváljon az, hogy a nehezén már túl vagy és már nincs sok hátra. Tényleg elpazarolnád ezt a sok beleölt energiát?

2019. aug. 20. 18:39
 2/16 anonim ***** válasza:
29%

Én is félbe hagytam egy szakot 6 félevvel és még mindig van 3 olyan tárgyam amit reménytelennek gondolok(2 év lenne, mert én is csúsztam) . Első körben passzívaltam megcsinaltam egy elmelt okj-t(van már alapom és arra épül rá), és szerintem én itt be is fejeztem az egyetemmel való kínlódást. Mondjuk én levelezőn munka mellett csináltam,de belefaradtam az utazasba, tanulásba és nyugalmat szeretnék.

Annak mindenképp nézz utána, hogy muszáj-e visszafizetni vagy elég-e ledolgozni a fél éveket. Pár évente változik ez a szabály.

Meg ha van diplomad, akkor igyis úgyis roghoz vagy kötve pár évre.

Az okj azért jobb, mert nincsenek ilyen szabályok és ha találsz egy piacképes szakmát, akkor ugyanolyan jól el lehet helyezkedni, meg keresni is.

2019. aug. 20. 18:39
 3/16 A kérdező kommentje:

Én úgy tudom vissza kell fizetni, ennek ellenére lehet elég csak ledolgozni, ennek utánanézek. A sok időt és energiát sajnálnám amit beleöltem, viszont az eredményeken ez nem látszik meg. Mint írtam az ajánlott kreditek fele van meg 2 év után, tehát most tartok ott mint az aki ideálisan halad egy év után. Persze ha az a 3 nehéz tárgy meglenne az már majdnem kitenne egy félévnyi ajánlott kreditet, plusz azokon kívül olyan nagyon nehéz tárgyak már talán nem lennének. A gond az, hogy eddig egyesével sem sikerültek nemhogy a három egyszerre.

Okj-n gondolkodtam én is, vannak amikkel szakmán belül maradhatnék csak nyilván nem lenne diplomám, és van ami teljesen más irány. Több minden is érdekel így a más irányú szakma sem lenne rossz, viszont valamilyen rálátásom mégiscsak erre van (informatikát tanulok egyébként).

Ha most elmennék egy infós okj-re vagy valami teljesen más irányúra, akkor 1-1.5 év múlva már dolgozhatnék, jelenleg viszont hátravan minimum 1.5 év plusz a csúszás ami még képlékeny. Őszintén szólva elég tanácstalan vagyok.

2019. aug. 20. 18:56
 4/16 anonim ***** válasza:
69%

Megéri befejeznéd.

Még ha teljesen más irányba is indulsz az életbe, akkor is előnnyel indulsz állásinterjún egy csomó emberrel szemben mivel van egy műszaki diplomád.

Legalábbis sok állás esetében.

Ha meg 3 db tárgy az akadálya ennek akkor pláne.

Szépen vegyél pár zh illetve vizsga felkészítőt aztán csináld meg. Pár tárgy csak a szanálásról szól, ezekre sajnos egy picit be kell ruházni, hogy meglegyenek.

Nem szégyen.

Az a lényeg, hogy meg tudd oldani a dolgokat. Kva mindegy, hogy hol ment bele a fejedbe.

2019. aug. 20. 19:15
 5/16 anonim ***** válasza:
84%
Picsogás helyett fogd meg most a nehéz tárgyból az egyiknek a könyvét és daráld be szeptember közepéig. Voilá. Máris előrébb vagy. Ha abbahagyod, kukázol 2 évet + tandíjat az életedből, plusz ugye csúszol még egyet (mert idénre már nem lesz sulid), és innen kezdve már csak csúszol lefele. Helyette szedd össze magad, én sokkal durvább helyzetben csináltam egyszerre 3 szigorlatot az utolsó pillanatban.
2019. aug. 20. 19:21
 6/16 A kérdező kommentje:

Ez a három tárgy erősen programozás (vagy arra épülő) dolog, rendesen érteni kéne hozzá, ami sajnos nem egy könyv kiolvasása. Ha valami magolós cucc lenne, akkor egy rossz szavam nem lenne, mert előbb-utóbb mindent belehet magolni. A gond, hogy informatikán belül engem nem feltétlen (az ilyen jellegű) programozás érdekel.

Persze én örülnék a legjobban ha ez jól menne és sikerülne, de eddig 2 tárgyat már buktam egyszer és most a harmadikkal együtt kellene teljesíteni őket.

Nyilván zavarna, hogy 2 év +tandíj kuka, de az mégjobban zavarna ha egy év múlva ugyanezzel a problémával ülnék itt, és már 3 évről +tandíjról beszélgetnénk.

Ha esetleg leírod, hogy csináltál ennél nehezebb helyzetből 3 szigorlatot, azt megköszönném:)

Illetve természetesen érdekelnek még vélemények, hogy lehetne a legjobban kijönni ebből a helyzetből.

2019. aug. 20. 19:48
 7/16 anonim ***** válasza:
70%

Nem tudom mire jársz, én gépészmérnökire, vannak nehéz tárgyak, de egyik sem elvégezhetetlen.. Volt félévem 8 vizsgával, igaz 2 hónapig 5 órákat aludtam de mind meglett.

És ha még csúszol is 1 évet az se a világ vége, ráadásul akkor több félévre oszlanak szét a hiányzó tárgyak, tehát még könnyebb is lesz.

2019. aug. 20. 20:44
 8/16 anonim ***** válasza:
24%

Hasonlo helyzetben voltam, en vegul tovabbmentem es befejeztem a szakot. Csuszassal, az igaz, de az senkit sem erdekel.

Kerdes, hogy milyen mernoki szak. Ha valamilyen rendes muszaki terulet (gepeszet, villamossag, info, stb), akkor csinald tovabb, de ha valami mernoknek nevezett bullshit (tajepito-, kertesz-, stb "mernok"), akkor most hagyd ott, elkezdeni is kar volt.

2019. aug. 20. 21:57
 9/16 A kérdező kommentje:

Mérnök informatikára járok. A szak elismert és elvileg a későbbi fizetésre sem lehet panasz. A gond, hogy itt “mindent” meg akarnak tanítani így vannak részek amik nem mennek. Nekem a programozás (C/C++) nem megy, nem is igazán érdekel mint terület és ez a 3 nehéz tárgy erről szól. A többivel úgy ahogy nincs gond, kreditem részben ezek miatt kevés, a 3 ér vagy 20-at illetve a matekokkal szívok kicsit de azzal nem lesz gond a későbbiekben.

A gond viszont az, hogy hiába nem programozó leszek (vagy szeretnék lenni a jövőben) attól még meg kell csinálnom ezeket a tárgyakat és ezek miatt fogok csúszni is.

Szóval egy félév alatt kellene 3 olyan progos tárgyat teljesítenem amire alapesetben 3 különböző félév van de kettőt eddig nem sikerült megcsinalni, a harmadikat most vehetem majd fel a korábbi kettő mellé. Az viszont elég gáz lesz, ha minden tárgyam megvan, ott állok Kb 180 kredittel de nincs diplomám, mert nem megy ez a 3 plusz még 1-2 tárgy épül is rájuk.

Ezért jutott eszembe, hogy inkább hagyom az egészet, elvégzek valami használható infós okj-t és egy év múlva ilyenkor már talán dolgozni is elkezdhetek. Nem tudom, mennyire jók ilyen téren az okj-k?

2019. aug. 20. 22:58
 10/16 anonim ***** válasza:
55%
Az OKJ-k semennyire, BProf a belépő szint ebben a szakmában.
2019. aug. 20. 23:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!