Határérték vagy torlódási pont?
Nem igazán értem a különbséget a kettő között, valaki eltudná magyarázni?
A válaszokat előre is köszönöm!
Torlódási pont: Van egy sorozatod, ami nem konvergens, ergo nincs határértéke. Mégis azt látod, hogy ahogy egyre nagyobb számokat helyettesítesz be a változó helyére, egyre inkább egy adott számot próbál felvenni. Na, ez a szám a torlódási pont.
A hangsúly azon van, hogy a sorozat divergens!
Még mindig nem értem 😅
Torlódásu pont: egy szám a sorozat torl. pontja ha a szám tetszőlegesen kis körny.ben végtelen sok tagja van a sorozatnak.
A divergnesnek lehet több, nulla vagy 1(ha nem korlátos) torl. pontja
A konvergensnek csak egyetlen egy van
A divergensnek nincs véges határértéke (-/+ végtelen)
Konvergensnek van (0) és a szabály amit én tudok úgy van, hogy: egy sorozat konv. ha korlátos és egyetlen egy totl. pontha van, ez a szám a sorozat határértéke.
Az első válaszadó az totál káosz.
Na akkor nézzük a definíciókat:
(Gondolom, valós, egyváltozós sorozatokról van szó...)
Határérték:
... ha van olyan H valós szám, amelynek bármely környezetén KÍVÜL a sorozatnak VÉGES sok eleme van.
Torlódási pont:
... olyan T valós szám, amelynek bármely környezetén BELÜL a sorozatnak VÉGTELEN sok eleme van.
Na tehát, a határérték maga is torlódási pont, viszont határértékből csak egy lehet.
Torlódási pont akárhány is lehet, pl.
a(n)=(1-1/n)*(-1)^n, ennek két torlódási pontja van.
A torlódási pont léte így nem eredményezi, hogy divergens a sorozat, hiszen ha egyetlen torlódási pont van, az éppen egy határérték is. Az igaz, hogy ha több torlódási pont van, akkor divergens a sorozat.
Határérték és torlódási pont adott véges szám lehet, de kiterjeszthető a végtelen, mint határértékre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!