Hogy mondom azt németül h sok érdekes adatot mevtudtam? Ich habe viele interessante (n) Angaben erfahren. De interessante vagy interessanten?
Én (anyanyelvűként) “Ich habe viele interessante Daten/Angaben gefundent” -nek mondanám.
Az erfahren az inkább tapasztalnit jelent, vagyis adatot nem tapasztalsz, hanem inkább találsz. (Kutatómunka eredményeképpen)
Remélem tudtam segíteni :)
megtudni = erfahren, in Erfahrung bringen, mitbekommen, herausbekommen, vernehmen (ez utóbbi köznapi nyelvben ritka) -– de vigyázat, ezek nem szabadon csereberélhetőek, a szövegkörnyezet dönti el, hogy éppen melyik a jó!
herausfinden = kideríteni
Az eredeti kérdésedre egyébként nem lehet egyetlen tuti megoldást adni. Hogy a fentiekből melyik a jó, az több mindentől függ: véletlenül rábukkanva vagy meghallva, tudatos kereséssel, kutakodással tudtál meg adatokat, te magad jutottál ezekhez, vagy mások adták meg/át neked ezeket, stb. Még az is elképzelhető, hogy a szövegkörnyezetből eredően egy olyan ige a "befutó", ami egyébként nem jelenti azt, hogy megtudni (pl.: Ich habe viele interessante Daten bekommen).
habe viele interessante Angaben
herausgefunden -
Vagy
"Ich bin auf viel interessante Angaben
gestoßen' -
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!