Lenne egy pénzügyes feladatom amit nem tudok megoldani: Egy befektető 2 éve névértéken vásárolt egy 4 éves futamidejű kamatszelvényes kötvényt, amelynek névleges kamatlába 8%, jelenlegi ára 94%?
Nem túl pontos a kérdés.
Hány kamatszelvény van, azaz milyen sűrűn fizet? Én most feltételezem, hogy évente, de a valóságban könnyen lehetne 2x4-es kamatszelvény is.
A 2. év végi szelvény leesett már? Én most feltételezem, hogy igen (a 94%-os árfolyamból).
Ilyen fogalmat nem ismerek, hogy "újrabefektetési kamatláb". A google is csak ezt az egy kérdést hozza rá fel! Felteszem arra gondolsz, hogy az egy évvel ezelőtti 8 egységnyi kupont befektetted egy évre 9%-on.
És a válaszok:
A jelenlegi hozam (azaz, amit egy mostani vevő érhet el), az kb. 11.53%.
Az eredeti vevő az újrabefektetésével együtt kb. 5.22%-ot ért el, de én így biztos nem számolnék, mert az első kamatszelvény újrabefektetése egy új üzleti döntés volt.
Ezért, ha azt nem számolom, akkor csak kb. 5.07% volt az elért hozam.
Nem meglepő, hogy a két hozam átlaga közel van az eredeti 8%-hoz, de nyilván nem lehet pont annyi sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!