Életkoros matek példa?
Figyelt kérdés
Hány éves az, aki azt mondja: "3 év múlva félennyi idős leszek, mint amennyi A 6 évvel ezelőtt volt, amikor én harmadannyi éves voltam, mint amennyi A most"?2010. júl. 1. 00:11
1/1 anonim 

válasza:

30 éves, ha jól értelmeztem a kérdést. "A" pedig 72.
Ellenőrzés:
3 év múlva 33 éves lesz, 6 évvel ezelőtt "A" 66 volt, tehát pont kétszerese, s ugyanebben az évben 24 éves voltál a fiatalabbik, aminek háromszorosa az öreg jelenlegi kora. Tehát megfelel a szövegnek.
Megoldás:
Az első állítás szerint 3 év múlva fele annyi leszek mint amennyi "A" volt 6 évvel ezelőtt. Az én életkorom legyen x, "A" életkora pedig y. Tehát y-6 év egyenlő x+3 -nak a kétszerese. Egyenlettel felírva:
2(x+3) = y-6
A második állítás szerint "A" életkora, az az y egyenlő a hat évvel ezelőtti korom háromszorosával. Egyenlettel:
3(x-6)=y
Két egyenletem van, két ismeretlen. Egyenlet rendszerrel könnyen megoldható.
3x-18=2x+12
x=30
y=72
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!