Hogy legyek jó töriből?
Érettségi előtt állok, és csak ezzel a tantárggyal van gondom.Egyszerűen unalmas sehogy nem megy bele a fejembe. :( Nem tudom mit tehetnék, már annyi mindent próbáltam, odafigyelek órán de szinte egyik oldalon be a másikon ki. Folyamatosan 3-as, 4-es között állok, és leginkább az esszé viszi le a pontot. Pedig figyelem a szempontokat, forrást is használok de már nagyon kétségbe vagyok esve. Orvosi pálya felé kacsintgatok, de ha nem lesz meg a pontszám a hülye töri miatt...
Nincs valami tippetek, tanácsotok? Bevált praktikák? Nagyon megköszönném:/
Szia!
Ha van még időd a vizsgáig, akkor azt javaslom, hogy tegyél egy rövid utazást az időben és nézd meg a saját szemeddel a történteket, hidd el, így biztosan meg fogod tudni jegyezni az anyagot, hiszen a saját szemeddel is láthattad mi hogyan történt. Ha kicsit bátrabbnak gondolod magad, akkor részt is vehetsz az eseményekben, csak aztán akkor vigyázz magadra! A pontos évszámot és dátumot megtalálod a történelemkönyvedben, de ha ott nincs, akkor a történelmi atlaszodban biztosan benne kell legyen.
Remélem, hogy sikerült segítenem és igazán nincs mit.
Köszönöm a válaszokat. :)
Első válaszoló, én is próbáltam hogy össze írom esszének a dolgokat csak az a baj hogy neten össze vissza vagy épp rosszul vannak fent a dolgok
Órán jegyzetelj le mindent amit a tanár mondd.
A könyvből minden óra után írd le a tankönyvből a a füzetedbe a lényeges dolgokat, esszészerűen, és ebbe írd bele a jegyzeteket is amiket írtál órán, ahhaz a részhez amihez való. Minden órát így csinálj meg, hogy minden óra egy esszé. Ez után pedig leülsz és megtanulod, ez magolós tárgy. Sokszor átolvasod, utána elmondod magadba, utána mégegyszer míg nem rögzül stb. Az orvosin is lesznek ilyen magolós dolgok pl anatómia és az sokkal nehezebb lesz mint a törit tanulni.
Lehet, hülyén fog hangzani, de nekem egy 93%-os emelt torit sikerült osszehozni ezzel a modszerrel: a tori anyagot úgy fogd fel, mintha egy film vagy könyv története lenne.
Sztem a torit nem lehet úgy fogalmakra, definiciokra és egyeb tenyadatokra bontva tanulni, mint ahogy sokan képzelik. Itt nem egy tudományt kell atlatnod, hanem az egész világot, egy régi állapotában. Ne az egyes szegleteket lásd, hanem a nagy egészet. Mi miből következik, mire van hatással, és mivel párhuzamosan.
Ennyi a titka szerintem, hogy értsed.
Ha pedig unalmasnak tartod, ne csak a torzsanyagot nézd, hanem olvass utána a szaftos részleteknek is😏 Hidd el, a toris személyek némelyike sokkal nagyobb bulvár hirerteku élettel rendelkezik, mint a mai celebek. :D
Próbálkozz filmekkel, videókkal persze értségihez kevés, de hátha meghozza a kedved.
Pl.: https://www.youtube.com/channel/UC22ykWspI6yMHniyhbUovpw/fea..
Szia:)
Nem tudom hogy vele, de én nagyon vizuális típus vagyok.
Így jöttem rá arra hogy mire való a térkép igazából...
Ha tanulsz egy anyagot, olvasd el a könyvet, majd készíts vázlatot belőle.
A térképet pedig úgy tudod használni ehhez hogy a szemeddel az újjaddal követed a térképen a helyszíneket ezzel egyfajta térbeli élményt kapsz a történelemről:)
A forrássokkal gondolom nehéz dolgoznod, mert általában nem jól használják a tanárok közép iskolában...és nem is tanítanak meg használni, én a forrást a törzs anyaghoz szoktam csatolni annak vonatkozásában próbáltam megérni, így egy kis képet alkotva magamnak a könnyebb megjegyezhetőség miatt is.
A történelem esetében fontos a folyamatos tanulás, így van értelme az áttekintésnek szerintem.
Ha nem szereted a törit, de szorgalmasan tanultál az érettségi menni fog, ne izgulj, ne most ess kétségbe:)
A fent leírt technikákat magam találtam ki, de egy próbát megérhet.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!