Levegővételnyi kísérlet (? )
Így hangzik a fizikai kísérlet: Határozd meg,mekkora térfogatú használt levegőt tid kipréselni a tüdőd egyszerre! Használj ehhez egy léggömböt! Találj módszert arra,hogy meg tudd határozni a felfújt lufi térfogatát!
Hogy csináltad?
Vizsgáld meg,hogy igaz-e az az állítás,hogy a két ,három,négy,öt,hat fújás hatására két-három-négy-öt vagy hatszoros lett a léggömb térfogata
mivel egy-egy kifújásunk térfogata eltérő lehet,érdemes több méréssort végezni,és egy átlagos térfogatot megadni.
Szerinted?
Szerintem vegyél vagy 20db lufit aztán csináljad.
Szerintem nem tudod a lufit a víz alá benyomni anélkül hogy kidurranna. Bár a szilárd testeknél a vizes módszer kellően pontos lenne.
Próbálj venni gömb alakú lufit mert akkor, egy átmérő mérés elegendő a térfogat méréséhez.
(ha ismered a gömb térfogatának a képletét :)
Ha nincs gömb alakú lufi akkor szerintem közelítéssel lehet élni és szferoid-nak lehet tekinteni.
Infó itt: [link]
Az átmérő(k) méréséhez használj két párhuzamosan az élükre állított könyvet ami közé teszed a felfújt lufit. A két könyv távolsága megadja az átmérőt (gömb alakú lufi esetében) vagy az átmérőket szferoid alak esetén.
Még valami !
A térfogat változás nem lesz lineáris mert a nyomás változik a lufiban. Ha kicsi a lufi akkor nagyobb a nyomás benne és ahogy nő a lufi egyre kisebb.
Ez elsőnek furcsa lehet mert az ember fordítva gondolná de a gömb alak miatt így van. Egyébként ha elkezded fújkálni a lufikat te is érezni fogod hogy az elején a legnehezebb a fújás.
Érdemes egy átmérő mérést többször elvégezni és átlagolni. Ha megvannak az eredmények akkor elgondolkozni hogy jó e és ha nem akkor mit rontottál el, és egész kísérletet többször is megismételni.
Vagy a varrókészletből származó mérőszallaggal mérhetsz kerületet abból számíthatsz térfogatot. Elsőnek sugarat majd abból térfogatot.
Erre gondoltam: [link]
Gömb alaknál elég egy átmérő. Ez talán pontosabb lehet mint a élre állított könyv módszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!