Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Valaki segít ebben a fizika...

Valaki segít ebben a fizika feladatban? Többi lent.

Figyelt kérdés
A függőleges helyzetű fémtáblához 90 g tömegű mágnes tapad. Hogy egyenletesen csússzon lefelé, 2,1 N erővel kell húzni. a) Mekkora erővel tudjuk a mágnest egyenletes sebességgel függőlegesen felfelé mozgatni? b) Mekkora erővel tapad a vastáblához a mágnes, ha a mágnes és a tábla között a súrlódási együttható nű=0,2? Készíts rajzot mindkét esetben! Adott: g=10 N/kg.

2018. dec. 14. 15:19
 1/5 anonim ***** válasza:
Persze, segítek. Gondold el, ha nem húzod, akkor milyen erők hatnak rá? És ha húzod?
2018. dec. 14. 15:46
 2/5 anonim ***** válasza:
40%

Áh, ezek már nem tudják elképzelni az erőhatásokat. A szemléletmóduk is alapvetően rossz.

Pedig csak annyit kéne látni, hogy lefelé húzáskor a kifejtendő erőt a gravitáció segíti, felfelé pedig nehezíti.

Egyenletekben:

-lefelé húzáskor:

F1=Fs-m*g

-felfelé húzáskor:

F2=Fs+m*g

Ó, és lássunk csodát, egyenletrendszert kaptunk, de szép. Na de mit csináljunk, még az egyenleteket sem tudják megoldani, nemhogy rendszert...

Vonjuk ki az alsó egyenletből a felsőt!

F2=F1+2*m*g

És adott minden adat, ez nagyszerű. De mostanság már a behelyettesítés sem megy, ezért ezt is le kell írnom:

F2=2.1N+2*90*10^(-3)kg*10m/s^2.

(A mértékegységek azért remélem még mennek, és tudja mindenki hogy m/s^2=N/kg)

Na ezt már talán be tudja írni a kérdező a számológépbe. Bár van aki még azt sem tudja használni, majd kiderül...

A b) kérdés: Az egyenletrendszerből az Fs súrlódási erőt kell még meghatározni.

Ha ez megvan, akkor nyert ügyünk van, u.is a kersett nyomóerő:

N=Fs/mű.

És igen, mű, nem pedig nű, mert az kinematikai viszkozitást jelentene. De mondhatom én ezt, még a Coulomb-féle súrlódási modellt sem értik.

A képleteket viszont talán...

2018. dec. 14. 18:01
 3/5 A kérdező kommentje:
Kedves második kommentelő. Sajnálom hogy mertem kérdezni. A helyzet az, hogy alapból nem vagyok jó fizikából, viszont ez olyan kaliberű feladat, amit még nem igazán tanultunk, pluszba lett feladva. Nem tudom, és nem is akarom tudni, hogy mennyi idős is ön, de azt is elmondom, hogy én nem egy fizika szakos egyetemista vagyok, de még csak nem is középiskolás. Úgyhogy remélem nem baj, hogy nincs olyan szinten a tudásom. Ezért van az is, hogy keverem a mű-t a nű-vel. Mindenesetre köszönöm a válaszát, sokat segített vele. :)
2018. dec. 14. 19:27
 4/5 anonim ***** válasza:
Akkor fel kéne őket jelenteni, ha általános iskolában ilyen feladatot adnak.
2018. dec. 14. 19:29
 5/5 anonim ***** válasza:

Tisztelt Kérdező!

A #2-es vagyok. A feladat annyira rém egyszerű, hogy kár részletezni, de az Ön kedvéért:

Tegyük fel, hogy Ön szorgalmas a házimunkában és hétvégén fel szeretné mosni a követ.

Amikor a vödröt megtölti vízzel a csapnál, és lehelyezi a padlóra, éreznie kell, hogy kisebb erőt kell kifejtenie, mintha felemelné.

Ebből maga is rájöhet józan paraszti ésszel, hogy emeléskor nagyobb erőt kell kifejtenie, mint lesüllyesztéskor. És ennek oka mind a fizika, mégpedig a gravitációs erőtér.

Emeléskor nyílván a gravitációs erőtér ellenében fejt ki erőt, süllyesztéskor pedig a gravitációs erőtér segíti a folyamatot.

Persze rögtön fölvetődhet Önben a kérdés, hogy mi van akkor, ha egy A pontból B-be mozgatja a vödröt, majd ismét visszajuttatja az A pontba.

Nos ekkor a végzett munka nulla. Ezt igényesebb helyeken úgy mondják, hogy a gravitációs erőtér konzervatív (potenciálos)ill. az erő vonalintegrálja zárt görbére zérus.

2018. dec. 14. 19:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!