Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan számoljam ki a háromszö...

Hogyan számoljam ki a háromszög magasságát?

Figyelt kérdés
Meg van adva a három oldal, és nekem ebből kell kiszámolni az oldalakhoz tartozó magasságokat, de nem tudom,hogy hogy csináljam... (kicsit szar a matektanárunk...)
2008. nov. 6. 16:00
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Írd le az adatokat, így picit nehéz elmondani. Szög nincs megadva? Egyébként kilehet úgyis, hogy először héronképlettel kiszámolod a területet. gyök alat - az egész - s(s-a)(s-b)(s-c)Az s itt a félkerületet jelöli - vagyis öszeadod az oldalakat osztod kettővel. Van egy másik területes képlet is, ahol szükség van magaságra, azzal ugyanannak az eredménynek kell kijönni. (a*ma)/2, ezt behelyetesítheted a többi oldalhoz is. (b*mb)/2, (c*mc)/2.

Itt az m mindig az adott oldalhoz tartozó magasságot jelöli.

tehát, vegyünk például egy olyan háromszöget, aminek az oldalai ilyen hosszúak:

a=4cm

b=8cm

c=10cm

ezt most helyettesítsük be a hérón képletbe. Itt a félkerület: 11cm(vagyis az snek az értéke tizenegy)

tehát:

11(11-4)(11-8)(11-10)=11*7*3*1=231 => gyökvonás, így 15,2 négyzetcentimétert kapunk eredményül, ez a háromszögünk területe.

Következő lépés, kiszámoljuk az adott oldalhoz tartozó magasságot.

Nézzük először az a oldalhoz tartozót!

15,2=(4*ma)/2 tehát 30,4=4ma ma=7,6 cm

most a b oldalét

15,2=(8*mb)/2 majd: 30,4=8mb mb=3,8 cm

és még hátra van a c oldalé

15,2=(10*mb)/2 30,4=10mb mb=3,04

Ha vannak megadva szögek is, akkor elmondhatom, hogy azt hogyan kell. Remélem, segítettem ezzel! :)

2008. nov. 6. 16:28
 2/6 A kérdező kommentje:
agyon szépen köszönöm!!! Sokat segítettél! szögek nem voltak megadva) Köszi mégegyszer!!!
2008. nov. 8. 15:22
 3/6 anonim ***** válasza:
Szívesen máskor is :) Lehet picit macerás, de más nem jut eszembe :)
2008. nov. 8. 16:11
 4/6 A kérdező kommentje:
Az, hogy macerás az nem baj, de meg lehet csinálni!! :-)
2008. nov. 10. 08:36
 5/6 anonim válasza:
Hello ! Ez tényleg jó , kicsit régi a post , de azért megkérdezem, hogy ha meg van adva a szög ,akkor hogy számolom ki ?:) Köszi
2011. jún. 5. 13:21
 6/6 anonim ***** válasza:

Láttam a megválaszoltjaim közt, hogy érkezett ide új válasz.

Gondolom, meg van adva a két oldal, ami közrezárja a szöget. Ugye? Ha igen, akkor úgy tudod kiszámolni a területet, hogy:

Adott az a, meg a b oldal, meg a közbezárt szög

(a*b* cos gamma)/2

2011. jún. 6. 18:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!