Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Nem tudom megoldanni ezt a...

Meci1234 kérdése:

Nem tudom megoldanni ezt a feladatot?

Figyelt kérdés
Az ABCD konvex négyszögben a B és D csúcsnál lévő szögek derékszögek ,az A szög hegyesszög ,a C szög tompaszög , AB =BC . Tudjuk , hogy a B csúcsnak az AD egyenestől mért távolsága 2 egység . Számitsátok ki a négyszög területét !

2018. nov. 25. 20:24
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Látod a deltoidot? Mert ez az!
2018. nov. 25. 20:32
 2/13 A kérdező kommentje:
Nem tudom mi az
2018. nov. 25. 20:49
 3/13 anonim ***** válasza:
Az baj, mert ábra nélkül nem fogod tudni megoldani a példát. Pedig az ábrából kiolvasható az eredmény.
2018. nov. 25. 20:58
 4/13 anonim ***** válasza:
Most lehet, hogy én vagyok a hülye, de ha B és D is derékszög, akkor A és C nm lehet hegyes és tompaszög, mert ha az egymással szemben lévő szögek derékszögek akkor ez egy téglalap. Ezt a feladatot szerintem nem lehet megoldani.
2018. nov. 25. 23:44
 5/13 anonim ***** válasza:
#4 Ahogy írtam ez egy deltoid. Deltoidnak simán lehet két szemközti derékszöge. Viszont a feladat kiköti még az AB=BC egyenlőséget is, ami miatt ez egy speciális deltoid lesz, amit úgy hívnak hogy négyzet. Az oldalhossz adott, a terület 2*2=4 területegység lesz.
2018. nov. 25. 23:51
 6/13 anonim ***** válasza:
Bocsánat, valóban igazad van.
2018. nov. 25. 23:59
 7/13 anonim ***** válasza:

Nem tudom, kinek adtál igazat, mert az első válaszoló válaszai kissé fellengzősek és megtévesztők.

A leírás szerint felrajzolt idom se nem deltoid, se nem négyzet, hanem egy jólnevelt húrnégyszög! A szögek és távolságok elemzése után valóban az derül ki, hogy az idom átrajzolható egy négyzetté, melynek oldala a megadott 2 egység, vagyis a területe 4 területegység.

Minden elismerésem a válaszolónak, hogy ezt kapából meglátta, de szerintem a kérdeő megérdemet volna egy használható választ.

2018. nov. 26. 15:11
 8/13 anonim ***** válasza:

7-esnek mondom, ha nem érti a deltoidos szemléletet. Vegyünk egy A,B,C,D csúcspontú négyzetet Az A-nál lévő derékszöget és a C-nél lévő derékszöget forgassuk el egy kicsit saját maguk körül, de ellentétes forgásirányba, azonos szöggel. Ennek hatására az AB oldal és a BC oldal szöge pl. kisebb mint derékszög. Amennyivel kisebb, ugyanannyival lesz nagyob a CD és DA oldal által bezárt szög. Vagyis deltoidot kapunk, amelynek két szemközti derékszöge van.

Triviális, hogy ebben a deltoidban AB=BC akkor és csak akkor, ha a CD és DA oldal derékszöget zár be, amiből viszont következik, hogy AB és BC által bezárt szög is derékszög, vagyis ez egy négyzet.

Szerintem ez a legegyszerűbb gondolatmenet, és jól átlátható is.

2018. nov. 26. 16:46
 9/13 anonim ***** válasza:
Biztos bennem van a hiba, de a leírásod annyira zavaros, hogy nem tudom értelmezni. Nem csinálnál egy rajzot, ami világosabbá tehetné, miről beszélsz?
2018. nov. 26. 18:56
 10/13 anonim ***** válasza:

Most nem tudod mi az a deltoid?

Nem értem, miért nem rajzolod le azt amit leírtam.

Leírom egyszerűbben, egy derékszögű koordinátarendszer segítségével, hogy jobban érthető legyen.

1. A pont: A(0,-a) (első koordináta x, második y.)

B pont: B(a,0)

C pont: C(0,a)

D pont: D(-a,0) ahol a=valós.

Ha összekötöd a négy csúcsot, akkor egy a*gyök2 oldalú négyzetet kapsz.

2. Forgassuk el a B csúcsnál lévő derékszöget a B ponton átmenő, z-tengellyel párhuzamos tengely körül. Az egyszerűség kedvéért az x,y,z koordinátarendszer legyen jobbsodrású, és a pozitív szög jobbkéz szabály szerinti. Az elfordulási szöget jelölje fi, és legyen 0°<fi<45°.

3. Most a D pontnál lévő derékszöget forgassuk el, a z-tengellyel párhuzamos, a D ponton átmenő egyenes körül -fi szöggel.

4. Ha ez megvan, akkor azt látjuk, hogy az eredetileg BC és CD oldal is elfordult, és metszik is egymást valahol az y tengelyen, valamilyen y eleme (0,a) nyitott intervallumban. Tehát az egy tompaszög lesz, jelölje ezt gamma. Azaz a derékszögből gamma lett, a külöönbség teta=gamma-90°.

5. Ugyanakkor az AB és DA oldal is elfordult, de már nem metszi egymást, mert ha úgy tetszik az A pont kétfelé vált, mert az AB-hez tartozó A pont az y tengely jobb oldalára került, a DA szakaszhoz tartozó A pont pedig a bal oldalára. Ezért hosszabítsuk meg őket, hogy a közös A pont ismét az y tengelyen legyen, ezuttal valamilyen y eleme(-végtelen,-a) nyitott intervallumban. Ez egy hegyesszög lesz tehát, amelynek a szöge alfa=90°-teta.

6. A feladatban a gondolatmenetet úgy lehet alkalmazni, hogy B és D csúcsnál lévő derékszögekből indulunk ki, és azokkal tételezzük fel a deltoidot, amit forgatással kapunk a fentiek szerint. Viszont itt fordítva kell használni, mert deltoidból indulunk ki, és forgatással kapjuk a négyzetet. Ugyanis deltoidnál AB nem lehet egyenlő BC-vel, mert AB>a*gyök2, mígy BC<a*gyök2, tehát BC=/=AB.

A feladat szerint viszont BC=AB, ez csak úgy lehet, hogy az A csúcsnál és a C csúcsnál lévő szög is derékszög.

Sőt a feladat azt is megadja, hogy AB=2, ezért a=gyök2.

Ha még így sem világos, olvasd el többször, mert ennél egyszerűbben és érthetőbben nem lehet leírni a deltoidos gondolatmenetet.

2018. nov. 26. 21:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!