Matek, hogyan lehet egyszerűen kiszámolni!?
Az (1),(2),(3),(4),(5) számkártyákból egy kétjegyű és egy háromjegyű számot rakunk ki úgy hogy minden kártyát pontosan egyszer használunk fel. Ezután felírjuk a háromjegyű és a kétjegyű szám különbségét.
Hányféle különbséget írhatunk fel?
Úgy értelmeztem a feladatot, hogy az 5 számból csinálunk egy 3 és egy két jegyűt egyszerre.
Ebből nyilvánvalóan 120 van, amit ketté bontunk 3-2 részben, mivel az első harmashoz a két jegyű tag felcserélhető, ezért dupla ennyi ledz.
Tehát maximum 240 lehet a válasz.
Viszont meg kell nézni, hogy mely különbségek egyediek.
Az gyorsan belatható, hogy ha az első szám páros, akkor a maradékok mindig különbözőek, így itt van 2*24=48 egyedi szám.
Ha páratlan az első számjegy, akkor viszont vannak olyan különbségek, amik kétszer jönnek ki. Pl. 312-45 és a 321-54, tehát az olyan alakú számok duplák, amik abc-de és acd-ed ugyanazt a számot adják.
Azt kell mégnézni, hogy hány ilyen számpár van. Egy páratlan számmal kezdődő ilyen blokkban ez 8 alkalommal fordul elő, tehát a 24 lehetőségből 8 nem egyedi, így 16 különböző. 3 darab páratlan számunk van, tehát 3*16=48 különböző szám.
Tehát a válasz 48+48=96 ilyen különbség van.
(bónuszként megjegyzés, hogy a különböző számokkal kezdődő ötösök között nincsen átfedes a különbségekben, így emiatt nem lesz több duplikáció.)
"Ebből nyilvánvalóan 120 van, amit ketté bontunk 3-2 részben, mivel az első harmashoz a két jegyű tag felcserélhető, ezért dupla ennyi ledz.
Tehát maximum 240 lehet a válasz."
Ezt a részét nem értem. Kifejted egy kicsit bővebben?
Javítom, az elejét, a lényeget nem befolyásolja
Ez törlendő:mivel az első harmashoz a két jegyű tag felcserélhető, ezért dupla ennyi ledz.— jav. Természetesen nem lesz dupla annyi csak papíron számoltam és a két számjegyűeket csak egyszer írtam fel, itt baltaztam el, mert csak a 12 db 3 jegyűt jelöltem magamnak.
Szóval 120 ilyen számpárunk van, ebből 98-nál egyedi a különbség.
(bocs, bf miatt korán keltem és melóból jöttem)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!