Egy konvex négyszög területe 32 cm^2, egyik átlójának és két egymással szemközti oldalának összege 16 cm. Milyen hosszúságú a négyszög másik átlója?
Zseniális feladat!
Nincs sok időm, csak a megoldásvázlatra:
a,b az oldalak és e átló.
Ekkor a területet felírom két háromszög területeként, amire az átló vágja, az átló két végénél van ez a két szög:
32=a*e*sin(fí)/2 + b*e*sin(epszilon)/2
Mivel sin(bármi)<=1, emiatt
32<=a*e/2 + b*e/2 =e*(a+b)/2 = e*(16-e)/2
ebből 0>=e^2-16e+64 Ez teljes négyzet tehát csak egyenlőség lehet, de akkor végig az volt, vagyis fí=epszilon=90° és e=8, emiatt a+b=8.
Ekkor ha lerajzolod, és b oldalt a-val meghosszabbítod az átló felőli oldalon, akkor az f átló egy olyan derékszögű háromszög átfogója lesz, melynek befogói e=8 és a+b=8, azaz f=gyök128.
Nagyon köszönöm ezt a választ! Ezt a kérdést (napra pontosan) öt éve tette fel valaki. Régen megfeledkeztem róla, most az "évforduló" alkalmával elővettem, magam is megoldottam, de csak egy speciális esetként.
Ezt az általános megoldást nem vettem észre. Még egyszer köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!