Van módszer a fejben történő bonyolultabb osztásra?
Pl.: 73:45
A 73-ban egyszer megvan a 45.
73-45=28 (maradék)
Ezt a maradékot kellene valahogy átírni...
Bocs, nem voltam egyértelmű.
Szóval ha csak leírnám egymás után a részeredményeket, így: 1,28 az nem helyes, mert a valós eredmény:1,62.
Tehát a maradékot jelentő 28-at valahogy úgy kellene összevetni a 45-vel, hogy 0,62 jöjjön ki. Ráadásul fejben megvalósítható metodikával.
:D
Gondolom poén akart lenni, ez a megszorzom százzal, majd elosztom százzal dolog. :)
A lényegi kérdés tehát, hogy hogyan végezzük el a 28/45 műveletet fejben?
Pedig ezzel a módszerrel 2 tizedesjegy pontosságra meg lehet határozni, ha jól számolsz fejben...
Ha 1000-rel szoroznád meg akkor már 3 tizedesjegyre meg lehet mondani az eredményt.
Jó az, amit írt az előző. Ugye első körben 73/45=1+valami.
Na de mi az a valami? Persze hogy 28/45, azaz írhatjuk hogy:
73/45 = 1+28/45.
Na de mennyi 28/45? Az osztási algoritmus alapján ilyenkor 10-el szorozzuk az osztandót, majd az eredményt 10-el osztjuk.
280/45= 6 + másikvalami. Tehát írhatjuk hogy:
73/45 = 1+6/10 + másikvalami/10= 1,6 +másikvalami/10.
Ez egy algoritmus, amit a végtelenségig lehet folytatni. Ez az osztás folyamata, amit már általános iskolában tanítanak.
Persze másképp is megközelíthető a probléma, fejszámolással is. 90-ben a 45 megvan 2-szer. 45-ben a 45 megvan 1-szer. Az eredmény tehát 1 és 2 között van valahol Hogy hol? Ha 67,5-öt kéne osztani 45-el, akkor épp középen lenne, azaz 1,5 lenne az eredmény. De most nem ott van, hanem picit felette, mégpedig 0,5-28/45 -el.
Tehát 1,5+(0,5-28/45) adódik. Na ezt hívják lineáris interploációnak.
Gyors fejszámolásnál egyébként számos közelítés is tehető, de ezt most nem részletezem.
Ééértem máár ! :)
Köszönöm szépen a magyarázatokat!
Mielőtt még elolvastam volna a hozzászólásokat,a fordítottjával próbáltam. 28/4,5 =6 (+ 1, mint maradék) szóval 1 tizedesig oké csak :)
Jobb ahogyan írtátok, azt fogom gyakorolgatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!