Bernoulliban tudna segíteni valaki?
Áramlástanhoz szeretnék segítséget kérni.
Adott egy vékonyan folyó vízsugár, konkrétan a csapból.
A feladat három részből áll (a 3. elemezgetés, azzal nem lesz problémám).
1. Ismert térfogatú edény megtöltésére, időméréssel meghatározni a térfogatáramot. Ez a része OK.
2. Meg kell mérni két ponton (megadott távolságokon) a vízsugár átmérőjét, felírni rá a folytonossági és a Bernoulli tételt. Kiszámolni a sebességeket, és a térfogatáramot.
Odàig eljutottam, hogy a folytonosságiból kifejeztem az egyik sebességét a másikkal.
A problémám a Bernoulli egyenlet első tagjával van. Ebben az esetben milyen nyomással számoljak?
Elvileg a hidrosztatikai lenne logikus, de azt ugyebár alapból tartalmazza a Bernoulli egyenlet.
Sima légköri nyomással?
Sima légköri nyomással kell számolni. Miért is kéne mással?!
Meg kell határozni a vízsugár alakját? Mert az egy szép differenciálegyenlet, és hiperbola fog kijönni.
Köszönöm.
Szerencsére az alakja nem kell.
#4: nem középiskola. Én középsuliban nem is hallottam a Bernoulli egyenletről...
Csak mert végre van egy tanár, aki nem buzerál minket differenciál egyenletekkel, az nem jelenti azt, hogy nem lehet egyetem. ;)
Ezt esetleg meg is indokolnád?
Mármint azt, hogy mitől alsó kategóriás egy egyetem, csak azért, mert nem kell minden egyes feladatnál differenciálegyenletet megoldani?
Ha első félévben van, akkor rendben van, nyilván még nem tudhatja az Euler-egyenlet vonalintegrálját...
Viszont áramlástan negyedik féléves tárgy, és ott már igényesebb helyeken bőven túlmennek a középiskolai szinten.
Bár lehet hogy most már középiskolában nincs Bernoulli. A hidrosztatikát is kivették egy jó ideje. Legalábbis nem érettségi követelmény.
Ebből is látszik, hogy a fizikaoktatás követelményi szintje mennyire visszaesett.
Nálunk 3. féléves. Én mondjuk elég régen érettségiztem (2001), de akkor nem volt a középiskolás anyagban a Bernoulli-egyenlet.
Viszont ez az Euler-egyenlet vonalintegrálja... Eddig nem találkoztam vele.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!