Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Bernoulliban tudna segíteni...

Bernoulliban tudna segíteni valaki?

Figyelt kérdés

Áramlástanhoz szeretnék segítséget kérni.

Adott egy vékonyan folyó vízsugár, konkrétan a csapból.

A feladat három részből áll (a 3. elemezgetés, azzal nem lesz problémám).

1. Ismert térfogatú edény megtöltésére, időméréssel meghatározni a térfogatáramot. Ez a része OK.

2. Meg kell mérni két ponton (megadott távolságokon) a vízsugár átmérőjét, felírni rá a folytonossági és a Bernoulli tételt. Kiszámolni a sebességeket, és a térfogatáramot.

Odàig eljutottam, hogy a folytonosságiból kifejeztem az egyik sebességét a másikkal.

A problémám a Bernoulli egyenlet első tagjával van. Ebben az esetben milyen nyomással számoljak?

Elvileg a hidrosztatikai lenne logikus, de azt ugyebár alapból tartalmazza a Bernoulli egyenlet.

Sima légköri nyomással?

2018. okt. 6. 19:10
 1/10 anonim ***** válasza:
Szerény véleményem szerint, igen, ilyenkor jön a szokásos 1 atmoszféra nyomás, mivel nyitott edényről beszélünk. (Gondolom nyitott az edény)
2018. okt. 7. 13:05
 2/10 anonim ***** válasza:

Sima légköri nyomással kell számolni. Miért is kéne mással?!

Meg kell határozni a vízsugár alakját? Mert az egy szép differenciálegyenlet, és hiperbola fog kijönni.

2018. okt. 7. 13:43
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Szerencsére az alakja nem kell.

2018. okt. 7. 14:21
 4/10 anonim ***** válasza:
Akkor ez középiskolai példa lehet.
2018. okt. 7. 14:34
 5/10 A kérdező kommentje:

#4: nem középiskola. Én középsuliban nem is hallottam a Bernoulli egyenletről...

Csak mert végre van egy tanár, aki nem buzerál minket differenciál egyenletekkel, az nem jelenti azt, hogy nem lehet egyetem. ;)

2018. okt. 7. 15:12
 6/10 anonim ***** válasza:
Legfeljebb papíron lehet akkor egyetem. Abból is az alsó kategória.
2018. okt. 7. 15:59
 7/10 A kérdező kommentje:

Ezt esetleg meg is indokolnád?

Mármint azt, hogy mitől alsó kategóriás egy egyetem, csak azért, mert nem kell minden egyes feladatnál differenciálegyenletet megoldani?

2018. okt. 7. 16:18
 8/10 anonim ***** válasza:
Miért lenne középiskolai példa? Lehet, hogy első éven van. Én vegy.mérnökin is középiskolai érettségis feladatokat oldottam meg, àltkém szemináriumon, matekon is a halmazokkal kezdtek. Utána majd jöhet a neheze
2018. okt. 7. 21:58
 9/10 anonim ***** válasza:

Ha első félévben van, akkor rendben van, nyilván még nem tudhatja az Euler-egyenlet vonalintegrálját...

Viszont áramlástan negyedik féléves tárgy, és ott már igényesebb helyeken bőven túlmennek a középiskolai szinten.

Bár lehet hogy most már középiskolában nincs Bernoulli. A hidrosztatikát is kivették egy jó ideje. Legalábbis nem érettségi követelmény.

Ebből is látszik, hogy a fizikaoktatás követelményi szintje mennyire visszaesett.

2018. okt. 8. 13:26
 10/10 A kérdező kommentje:

Nálunk 3. féléves. Én mondjuk elég régen érettségiztem (2001), de akkor nem volt a középiskolás anyagban a Bernoulli-egyenlet.

Viszont ez az Euler-egyenlet vonalintegrálja... Eddig nem találkoztam vele.

2018. okt. 8. 14:51

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!