Nem értem, valaki elmagyarázná nekem (logika, halmazok)?
Nem értem a részhalmaz fogalmát és egy eből következő dolgot.
Eddig kb annyit tanultunk, hogy A⊆B-nek(ez nálunk most a részhalmazt jelöli), ha A-nak is és B-nek is van olyan eleme ami mindkettőben ugyan az.(Ez kicsit konyhanyelven van fogalmazva)
Pl:
A = {1,2}
B = {2,3}
Ilyenkor ugye van közös elem és A⊆B-nek.
-----------------
Ma azt tanultuk, hogy A⊆B-nek, ha A minden eleme eleme B-nek is.
Ez alapján, akkor a fenti példa nem érvényes? Hogy van akkor ez most?
Úgy van, hogy ha
A = {1, 2, 3} és B = {2, 3, 4} akkor ugye A⊆B = {2, 3} mint fentebb írod.
Viszont, ha történetesen
A = {1, 2, 3} és B = {1, 2, 3, 4} akkor A⊆B = {1, 2, 3} azaz az A összes eleme eleme B-nek is, ergo maga az A is eleme B-nek. Ez egy különleges esete a részhalmaznak, amikor az egyik halmaz minden eleme megtalálható a másik halmazban.
"Eddig kb annyit tanultunk, hogy A⊆B-nek(ez nálunk most a részhalmazt jelöli), ha A-nak is és B-nek is van olyan eleme ami mindkettőben ugyan az."
Nem! Ez a metszet (A∩B), amit te leírtál.
A részhalmaz (A⊆B) pontosan azt jelenti, amit lentebb is leírtál: Hogy az A minden eleme B-nek is eleme. Magyarul ha lerajzolod, akkor ez úgy nézne ki, hogy van a B halmaz és a B halmaz körén belül van az A halmaz.
#2:
Ez nem a metszet lenne, hanem a diszjunktság ellentéte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!