Evolvens (involut) szög visszaszámolása?
Adott az invß = tgß - ß[rad] egyenlet, ahol invß = 0,12132. Tehát:
0,12132 = tgß - ß[rad], ebből ß szöget hogy tudom kiszámolni?
Numerikus eljárással lehet visszaszámolni. Nekem ß-r 0.6685 jött ki megközelítőleg.
Nézz utána a numerikus módszereknek: Intervallum felezés, Newton-Raphson, stb.
Léteznek un Involut-függyvény táblázatok, melyekből pontosságuktól függően visszakereshetők a szögek értékei. Például ezen a linken [link] elérhető egy egyszerűsített involut-függvény táblázat.
De ha szeret számolni akkor a Taylor sor is segítségére lehet; ahol tg x= x + x^3/3 + 2*x^5/15 + ... (a változók értékei radiánban értendők)
és inv(x)=tg(x)-x = x^3/3 + 2*x^5/15 + ... Még egyszerűsödik is és további tagok bevonásával a pontosság növelhető. Habár az ötödrendű változó miatt, inkább csak egy táblázat készítésére alkalmas módszer... ami visszakeresésre lesz alkalmas.
Bocsi, hogy visszatértem, de keresgélés közben találtam egy (angol nyelvű) online inverz involut-függvény módban is működő programot, ami ebben a beállításban a szögértékeket adja vissza. Megbízhatóságát ellenőriztem egy 1968-as kiadású 7 digites involut táblázatból.
Az "én" választott<>talált értékem 12,5 foknál > 0,0035285 és az [link]
online kalkulátor 12.499992837926246 degree /szög és
0.218166031497522919 radian értékeket adott vissza. Úgy tűnik megbízható.
Az involut értéket az
oldalon lehet számolni. Például inv 15 fok = 0.0061498046319732699
>s
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!