Egy szabályos négyzetet kell szerkeszteni bármilyen sugarú körbe. (körző nélkül) Meg lehet oldani?
Szerintem ez sokat segít, bár konkrétan a megoldás nincs benne:
Ez alapján megy? (Vagy pont ez volt órán, és most innét folytassuk?)
Na pont azt akartam írni, amit a 15:53-as, csak megelőzött. A két egymásra merőleges átmérőt pedig úgy kell, hogy a középponton áthaladó merőlegest állítasz egy tetszőleges átmérőre.
Hogy egy adott egyenesre adott ponton áthaladó merőlgest hogyan kell, azt pedig a második feladat megoldása írja le a linkelt PDF-ben.
Ha meg van adva a kör középpontja akkor igen.
Poncelet–Steiner tétel kimondja, hogy minden szerkesztés, ami körzővel és vonalzóval elvégezhető az elvégezhető csak vonalzóval is, ha adott egy kör a síkon a középpontjával együtt.
1. lépés húzol egy egyenes a középponton keresztül ez megtehető csak vonalzóval.
2. lépés Merőlegest kell szerkeszteni erre az egyenesre az O pontban.
Azt megtalálod pl itt:
3. lépés a két berajzolt egyenesed metszi a kört 4 pontban. Ezt a 4 pontot összekötve kész a négyzet.
Ha nincs megadva a kör középpontja, akkor szerintem nem szerkeszthető, de ezt nem tudom bizonyítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!