Laplace transzformáció?
Mi a Laplace-transzformáltja az f(x)=x^2*cos(8x)-nek?
Vagyis nem is a végső eredmény érdekel, mert azt Wolfram Alpha is kidobta, hanem hogy az mégis hogyan jön ki.
Köszi, közben én is megtaláltam.
A kérdés ettől még továbbra is adott.
Ha * közönséges szorzást jelent, akkor defínícó szerint lehet kiszámítani.
Azaz integrál 0-tól végtelenig x^2*cos(8x)*e^(-st)*dt. Ehhez csak elemi matematika szükséges, mivel csak integrálni kell a szorzatfüggvényt, és ehhez rendszerint parciális integrálás a célravezető. (persze más módszer is van).
Ha méginkább könnyíteni akarunk a dolgon, akkor lehet alkalmazni a komplex függvénytani ismereteket.
cos(w)=[e^(i*w)+e^(-i*w)]/2.
Ez egyébként az Euler-képletből levezethető.
Én meg azt hittem, pont azért alkalmazunk Laplace-transzformációt, hogy egyszerűbben oldhassuk meg a feladatokat, mint időfüggvényeket integrálni. Esetünkben
x^n transzformáltja n!/(s^(n+1)
cos(ax) transzformáltja s/(s^2+a^2)
Gondolom, a kettő szorzatát dobta ki az az izé is.
Sztrogoff:
Amit írtál, az csak arra az esetre alkalmazható, ha a * itt konvolúciót jelent. Ha nem, akkor nem.
Ha a csillag szorzás, akkor vagy definíció szerint kiszámolod, vagy pedig megkeresed az erre az esetre vonatkozó szabályt, ami a következő:
L{x^n*f(x)} = ((-1)^n)*(d^n/ds^n)*L{f(x)}
Lehet szorzás, de lehet konvolúció is.
Idő-, vagy frekvenciatartományban vizsgáljuk? Mert nagyon nem mindegy!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!