Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matematika Érettségi feladatok...

Matematika Érettségi feladatok amiket nem értek! Valaki tud segíteni?

Figyelt kérdés

Össze gyűjtöttem sík geometriábol egész pontosan : [link]

innen

2 feladatot amit nem értek..

A 20.c feladatot egyáltalán nem értem ,

A 18.c részét.

Ezt a két feladat részt nem igazán értem,hogy hogyan jöttek ki ezek a számítások.

2018. máj. 3. 11:59
 1/1 anonim ***** válasza:

20c) Egy hasábot kapsz, melynek általánosan a térfogatképlete: alapterület*magasság, ahol az alapterület a (közelítő) rombusz területe, a magasság 15 cm = 0,15 m.

18c) A tanultak szerint behúzod sugárirányban a szakaszokat, akkor felbontod a húszszöget 20 egybevágó egyenlő szárú háromszögre bontod, ezek hajlásszöge 360°/20=18°. Ezzel a húszszög köré írható köreit húztuk be, a beírható kör sugarai ugyanonnan indulnak, de az oldalak felezőpontjába fut, mint ahogyan az ábrán is láthatod. Innen már minden adott, hogy kiszámold a háromszög alapját, így a húszszög oldalait.

Tudjuk, hogy az n oldalú szabályos sokszög 1 belső szöge 180°*(n-2)/n nagyságú, esetünkben 180°*(20-2)/20=162°-os. Az ábrán látható vízszintes szakasz hossza a kérdés, ehhez tartozik egy olyan egyenlő szárú háromszög, amelynek ismerjük a szárait (az előbb számoltuk ki), és ezek hajlásszöge 162°, így a harmadik oldalhoz is van elég adatunk.

2018. máj. 3. 14:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!