Valaki aki jó angolból? Függőbeszéd? (reported speech)
Ezeket kéne átalakítani:
"Penguins can swim" he said
The earth is flat,the old man said
the cheetah is the fastest animal in the world he said
a train goes faster than a plane he said
Dolphins are less intelligent than sharks he said
Men does not live forever she said
Ehhez nem kell jónak lenni, a világ egyik legegyszerűbb dolga, simán múltba teszed, ami jelen.
He said that penguins COULD swim.
The old man said the earth WAS flat... gondolom, a többi menni fog.
The old man said that penguins could swim.
The old man said that the Earth was flat.
He said that the cheetah was the fastest animal in the world.
He said that a train goes faster than a plane.
He said that dolphins were less intelligent than sharks.
He said that men don't live forever.
Ha egyszer most tanulja azt, hogy a dolgokat "eggyel múltabba" rakjuk a függő beszédnél, akkor nem azzal fognak törődni, hogy most is igaz-e vagy sem, hanem azzal, hogy gyakorolja azt, hogy a jelen idejű ige múltba kerül, akkor is, ha lepontoztok (és bocs, hogy nem oldottam meg helyette az összes mondatot, bár azzal nyilván rengeteget tanult volna). :)
A tanerő nagy eséllyel innen szedte a mondatait - [link] -, és valóban nem "men does not".
üdv
:)
...valamint, bár vártam, hogy válaszolsz, és akkor külön megkérdezhetem, de hát az idő telik, hozzátenném még:
Ezt a "nem feltétlenül értek egyet" ezt hogyan kell értelmezni? Szerinted nincs az a jelenség, amit #2 említ? Mert akkor ugye középfokra felkészítő nyelvtanszerzőket is fel kéne erről világosítani, például Murphyt, vagy a magyarok közül Magyaricsot, vagy mondjuk a mindkét nemzetet magába foglaló Lázár-Kovács-Merrick szerzőhármast.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!