Ezt a kétismeretlenes egyenletet hogy kell kiszámolni?
(0,9x)^2/(0,1x)*y-(0,9x)=K
Kémiai egyenlet amúgy, az egyensúlyi állandót kell meghatározni, de nem hiszem, hogy ez számít. :)
A matematika szabályi szerint ANNYI, EGYMÁSTÓL FÜGGETLEN egyenletet kell tartalmaznia az egyenletrendszernek, ahány ismeretlen van.
Leírtál egyetlen egyenletet, amiben három ismerellen van (x; y; és K), de hol a többi?
Első; amit írtál, nem igaz.
Kérdező: lehet, hogy mindenki jobban járna, ha leírnád az eredeti feladatot, mert ez az egyenlet valóban nem megoldható ilyen formában.
OKés. Köszi. Nem akartam leírni, mert hosszú, de tessék: :)
A CO2(g) + H2(g) <--> CO(g ) + H2O(g) folyamat egyensúlyi állandója
830 °C-on: K = 1,00.
a) Kísérletünkben egy tartályt szén-dioxiddal és hidrogéngázzal töltöttünk
meg 0,5 - 0,5 mol/dm3 koncentrációban. Számítsuk ki, hogy a
830 °C-on kialakuló egyensúlyi rendszerben mekkora lesz az egyes
komponensek koncentrációja!
b) Számítsuk ki azt is, hogy milyen arányban kell összekeverni szén-dioxidot
és hidrogént, hogy a szén-dioxid 90%-a átalakuljon egyensúlyig!
Az A része megvan, azt nem kell nézni.
A b, része a lényeges.
CO2(g) + H2(g) <--> CO(g ) + H2O(g)
x y - - ---> kiindulás
-0,9x -0,9x +0,9x +0,9x --> disszociálás
0,1x y-0,9x 0,9x 0,9x -> egyensúlyi koncentrációk értéke
Ugye a K=([C]e * [D]e)/([A]e * [B]e). Behelyettesítve az jön ki, amit fent leírtam.
Hülye vagyok, bocs. az egyenlet természetesen 1-gyel egyenlő, nem K-val. Mindegy, már nem törlöm ki, ha egyszer bemásoltam. :D
A megoldókulcs is ezt az egyenletet hozza, úgyhogy gyanítom, így már megoldható (de hogy)?
Köszi mindkettőtök segítségét!
Sajnálom, ha "felháborító" a kérdésem, de rég volt már matek órám, komolyan nem tudom, hogy van a kétismeretlenes egyenlet. Igen, azt én is ismerem, amikor két egyenlet van megadva, akkor az egyikből kifejezzük az egyik ismeretlent és behelyettesítünk meg minden, de itt csak egy van.
Ha jól értem, ez akar az egyenlet lenni:
[(0,9x)^2]/[(0,1x)*(y-(0,9x))]=1, a szögletes zárójel csak a számlálót és a nevezőt jelöli.
Az eredmény elemi lépésekkel megkapható; y=9x, de ha külön kéred, leírom a levezetést. Ebből az derül ki, hogy y:x = 9:1, és ezt az arányt kerestük. Maga a megoldás csak akkor igaz, hogyha az eredeti egyenletben minden művelet elvégezhető, így például x értéke nem lehet 0, sem y nem lehet 0,9x, mivel ezekben az esetekben 0-val kellene osztani, de gondolom ezek a feladat jellegéből adódóan egyébként sem játszanak.
(Nem tudom, hogy mit mivel jelöltél, de te tudod, szóval ezzel már be tudod fejezni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!