Honnan tudom meg az áramkörben az ismeretlen ellenállás értékét eredő ellenállás számításához?
Van egy áramköri rajz, az adatok:
I = 1A
R4 = 20 ohm
R3 = 10 ohm
R34-et gond nélkül ki tudom számolni.
R57-hez és R234567-hez hogyan tudom meg a többi ellenállás értékét?
Nincs megadva U, csak a három fenti adat.. Tehát R = U * I sem megy..
Légyszíves segítsetek, segghülye vagyok a villanytanhoz, de sajnos muszáj.. :D
Kell egy kapcsolási rajz, hogy tudjon bárki segíteni.
Az lenne a legjobb ha az egész feladatot látnánk.
A villanytan ez a része még igazán nem nehéz, néhány összefüggésből el lehet éldegélni.
Várom a kiegészítést :)
#1. vagyok, lehet nem leszek itt mire reagálsz.
Célravezető megérteni, hogy ha például:
-van 2 párhuzamosan kapcsolt ellenállásod, akkor azokon azonos feszültség van
vagy
-van 2 sorosan kötött ellenállásod, azokon az átfolyó áram nagysága lesz azonos.
Több elem esetében is megvannak ezek.
Az a lényeg, hogy 3 tényező van itt: Feszültség, Áram és Ellenállás. Amit felírtál nem jó, mert R=U/I, ha nem tudod megjegyezni akkor tanuld be az URI háromszöget, ahol a háromszög fenti csúcsában az U van, majd egy vízszintes vonal ami törtvonalat szimbolizál és a háromszög bal illetve jobb alsó sarkában az R illetve az I. Ha előtted van akkor egyszerűen le tudod olvasni a keresett tag képletét, szóval ha pl az I kell akkor a háromszögben annyi marad, hogy fent az U / (törtvonal) R lent. Ez talán nem a legtudományosabb de jól jöhet ha nem megy a képletek megjegyezése. De egyenletrendezéssel is ki lehet hozni.
Szóval visszatérve, mindig igyekezni kell kihozni azt a helyzetet, hogy 2 ismert tényező legyen, abból pedig lehet a 3.at számolni. Lényegében erre kell játszani.
Mindig lásd az olyan azonosságokat amit az elején írtam arról a 2 esetről (fesz, ill áram azonos).
Igen, magam sem tudom mit akarok, hülye vagyok hozzá. A fizika ment, az analízis is, de erre nem áll rá az agyam pedig ez is matek és fizika.. És nem értem mi a baj velem... Na mindegy megpróbálom túlélni.
Itt a rajz: [link]
Egész jó!
A többi ellenállás értékét nem tudjuk?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!