Pascalban szólánc program?
Alakítsd, bővítsd belátásod szerint:
Be szo;
Ciklus
elozo_szo = szo;
Kiír "Írj be egy szót:";
Be szo;
Ha elozo_szo[utolso_betu] == szo[elso_betu] Akkor:
tovabb = True;
Egyébként:
tovabb = False;
Kiír "Hát ez nem sikerült!";
Kiír "Az előző szó: " + elozo_szo + " volt.";
Feltétel vége
Amíg tovabb != false
De, az a boolean változó.
Értéke true vagy false lehet.
Én így kezdeném:
program szolanc;
var
szo, elozo_szo : string;
elozo_szo_hossz : byte;
tovabb : boolean;
ch : char;
begin
WriteLn;
Write('Kerem a szot : ');
ReadLn(szo);
repeat
elozo_szo := szo;
WriteLn;
Write('Irj be egy szot : ');
ReadLn(szo);
elozo_szo_hossz := Length (elozo_szo);
A kiírás egyszerűsíthető, ha a CR/LF karaktereket betesszük a WriteLn-be, csak azért nem tettem, mert nem operációsrendszer-kompatibilis ez a módszer.
Előző Pascal-os kérdésben írtak a SLineBreak-ról, amit én még nem ismerek, nem próbáltam, az operációs rendszer-kompatibilis, érdemes lehet azt is kipróbálni.
Kérdező: Igen, boolean és az a hátultesztelős ciklushoz kell, csak a gyakorikérdések szépen kivette a szóközöket és olvashatatlan lett...
Röviden, ha a bekért szó első betűje egyezik az előzőleg beírt szó utolsó betűjével, akkor a "tovabb" változót igazra állítjuk és így továbbmegy a ciklus. Ha nem egyeznek a betűk, akkor pedig false-ra állítjuk és így a ciklus nem megy tovább, újra bekéri a szót. Gondolom az látható, hogy ez a program soha nem ér véget, de ha akarod tehetsz bele olyan feltételt is, hogy ha "q"-t nyomsz, akkor lépjen ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!