A nap föld távolság 150 millió km a nap tömege 2•10^30 kg. Mekkora a Föld kerületi sebessége, ha feltételezzük, hogy a Föld megközelítőleg körpályán kering a nap Körül?
kb. 30 km/s
De mi ezen olyan bonyolult?
Van egy 150 millió km-es rádiuszod.
Van egy kör periódusidőd, aminél szerintem megengedhető, hogy kerekítve 365,25 nappal számolj.
Megfelelő mértékegység-átváltások után (gondolom itt rontod el) egy egyszerű kerületi sebesség számítás kör rádiuszból és periódusidőből.
"Ha lehetne akkor pontosan leírni minden lépést!"
Azt mindjárt gondoltuk. Csak hát ahhoz: insert coin.
A kiinduló adatokkal kell számolni? Mert akkor keress rá itt ezekre: "velocity" és "orbital velocity"
A Föld centripetális gyorsulása G*M_nap/r^2 (Newton gravitációs erőtörvénye), illetve tudod, hogy egyenletes körmozgásra v^2 = a*r.
Ezekből: v^2 = G*M_nap/r, a sebesség pedig ennek a gyöke.
Beírva a google-be:
google.hu/search?q=(gravitational constant)*(mass of sun)/(astronomical unit)
> 887 406 516 m^2 / s^2
(A megadott 150 millió km helyett a csillagászati egységgel, azaz 149 597 870 700 méterrel számolva.)
Ennek a gyöke:
google.hu/search?q=sqrt((gravitational constant)*(mass of sun)/(astronomical unit))
> 29 789.3692 m / s
Ez persze röhögségesen nagy pontosság.
Ha kézzel keresed ki az adatokat (naptömeg, gravitációs állandó, Nap-Föld távolság), akkor talán azt is megtalálod, hogy melyik érték mennyire pontos, és tudod értelmesen kerekíteni az eredményt. (+ a Föld nagyon nem körpályán kering a nap Körül.)
(Én utálom az állandókat és a mértékegységek váltogatását, ezért számoltatok a Google-lel.)
Hopphopp, nem ellenőriztem, hogy a feladat adataival egyáltalán stimmel-e az egy éves periódusidő.
Én meg abból indultam ki.
Érdemes visszaellenőrizni, milyen évhossz jön ki így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!