Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » A nap föld távolság 150...

A nap föld távolság 150 millió km a nap tömege 2•10^30 kg. Mekkora a Föld kerületi sebessége, ha feltételezzük, hogy a Föld megközelítőleg körpályán kering a nap Körül?

Figyelt kérdés
Nagyon sürgős és fontos lenne már próbáltam kiszámolni de mindig a rossz eredmény jött ki! Ha lehetne akkor pontosan leírni minden lépést!:)

2018. márc. 27. 16:56
 1/7 anonim válasza:
45%
Körpályán kering, tehát kiszámolod a kerületét ennek a pályának. Ezután ezt elosztod annyi órával vagy másodperccel amennyi van egy évben. Mi ebben olyan bonyolult?
2018. márc. 27. 17:50
 2/7 anonim válasza:
100%

kb. 30 km/s

De mi ezen olyan bonyolult?

2018. márc. 27. 18:33
 3/7 Wadmalac ***** válasza:
37%

Van egy 150 millió km-es rádiuszod.

Van egy kör periódusidőd, aminél szerintem megengedhető, hogy kerekítve 365,25 nappal számolj.

Megfelelő mértékegység-átváltások után (gondolom itt rontod el) egy egyszerű kerületi sebesség számítás kör rádiuszból és periódusidőből.

2018. márc. 28. 07:39
 4/7 anonim ***** válasza:
55%

"Ha lehetne akkor pontosan leírni minden lépést!"

Azt mindjárt gondoltuk. Csak hát ahhoz: insert coin.

A kiinduló adatokkal kell számolni? Mert akkor keress rá itt ezekre: "velocity" és "orbital velocity"

[link]

2018. márc. 28. 09:51
 5/7 dq ***** válasza:

A Föld centripetális gyorsulása G*M_nap/r^2 (Newton gravitációs erőtörvénye), illetve tudod, hogy egyenletes körmozgásra v^2 = a*r.

Ezekből: v^2 = G*M_nap/r, a sebesség pedig ennek a gyöke.

Beírva a google-be:

google.hu/search?q=(gravitational constant)*(mass of sun)/(astronomical unit)

> 887 406 516 m^2 / s^2

(A megadott 150 millió km helyett a csillagászati egységgel, azaz 149 597 870 700 méterrel számolva.)

Ennek a gyöke:

google.hu/search?q=sqrt((gravitational constant)*(mass of sun)/(astronomical unit))

> 29 789.3692 m / s

Ez persze röhögségesen nagy pontosság.

Ha kézzel keresed ki az adatokat (naptömeg, gravitációs állandó, Nap-Föld távolság), akkor talán azt is megtalálod, hogy melyik érték mennyire pontos, és tudod értelmesen kerekíteni az eredményt. (+ a Föld nagyon nem körpályán kering a nap Körül.)

(Én utálom az állandókat és a mértékegységek váltogatását, ezért számoltatok a Google-lel.)

2018. márc. 28. 10:27
 6/7 Wadmalac ***** válasza:

Hopphopp, nem ellenőriztem, hogy a feladat adataival egyáltalán stimmel-e az egy éves periódusidő.

Én meg abból indultam ki.

Érdemes visszaellenőrizni, milyen évhossz jön ki így.

2018. márc. 28. 11:07
 7/7 Wadmalac ***** válasza:
Heh, 366,2 nap. :)
2018. márc. 28. 11:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!